Třídíte i na dovolené?

EURO P.R.


Je léto, doba dovolených, pro většinu z nás je to chvíle, kdy můžeme hodit svoje starosti za hlavu. Co bychom za hlavu házet rozhodně neměli, jsou odpadky. Třídit odpad zvládnete na chatě, v kempu i v penzionu. Začít můžete třeba s plasty.

Jen pro představu - na celém světě se vyprodukuje něco kolem 100 milionů tun plastů ročně. Recyklují se však necelá 4%. O něco lépe je na tom Evropa, kde se vytřídí a recykluje přibližně 20% plastových odpadů. "Spotřeba plastů zatím každoročně roste. V České republice vyprodukuje každý člověk za rok kolem 30 kg plastů. Z toho více než 80% z nich tvoří různé obaly," uvedl Tomáš Pešek, regionální manažer společnosti EKO-KOM, a.s.

Představte si svůj prázdninový jídelníček - například ke snídani rohlíky s pomazánkou a se sýrem, ke svačině jogurt, k obědu špagety s rajčatovým pyré, odpoledne jablko a sušenky, k večeři fazolky na smetaně a brambory. Celý den budete pít džusy a balenou vodu z PET lahve. Dokážete spočítat, kolik obalů při takovém menu je z plastu? Plastový sáček na rohlíky, krabička na pomazánku, obal na sýr, kelímek od jogurtu, obal na špagety, " A to jsme teprve u oběda. Kdo rád mlsá, musí připočítat také obaly od bonbonů a dalších sladkostí. K tomu přidejte obaly od šamponu, sprchových gelů, zubní pasty či krému.
Všechny tyto věci patří do žlutého kontejneru. Pokud není při ruce, vystačíte si s igelitovou taškou či pytlem.

"Lidé si na třídění odpadu navykli, ale stále je co zlepšovat. Každý člověk ročně vytřídí přibližně 8 kg plastů. To znamená, že přes 20 kg plastů, které spotřeboval, skončí ve směsném odpadu a nemůže se znovu využít k recyklaci, a to je škoda," dodal Tomáš Pešek, regionální manažer EKO-KOM, a.s.

Nezapomínejte na své zvyky a třiďte odpad i na dovolené. Času Vám to příliš nezabere a uděláte něco pro lepší životní prostředí i pro sebe. Třeba právě díky Vám vznikne další plastové lehátko z recyklovaného plastu, na kterém můžete krásně relaxovat.