Co víme či nevíme o třídění odpadů

EURO P.R.


Třídění odpadů je v dnešní době naprostou samozřejmostí. V bruselském regionu například od Nového roku zavedli povinné třídění plastů, skla, papíru, plechovek a nápojových kartonů. U nás zatím třídíme odpad dobrovolně. Množství měst a obcí, které se zapojují do sběru tříděného odpadu, však rok od roku narůstá.

Co je třídění odpadu?
Zjednodušeně řečeno - třídění odpadu je sběr jednotlivých druhů odpadů odděleně od ostatních. Roztříděné odpadky patří do speciálních kontejnerů. Takto připravený odpad se recykluje a může se znovu začlenit do výroby. Tím se šetří přírodní zdroje.

Barevné kontejnery "co kam patří"
Většinou najdete pohromadě 3 barevné kontejnery - žlutý, modrý a zelený. Žlutý kontejner je určen na plasty, modrý na papír a zelený na sklo.
Na některých místech je vedle zeleného, také bílý kontejner. Oba jsou určeny na sklo. Do bílého kontejneru patří sklo čiré - průhledné lahve, sklenice a skleněné nádoby z domácnosti. Nesmí však být z varného skla. Do zeleného kontejneru se vhazuje sklo barevné - například lahve od piva, vína či limonád, tabulové sklo, sklenice a skleněné obaly od léků.
Pro sběr nápojových kartonů slouží speciálně upravené popelnice v oranžové barvě. Někde se mohou kartony házet do kontejneru na plasty.
Čím dál častěji přibývají kontejnery hnědé - na bioodpad. Do nich mohou lidé vyhazovat zbytky jídel nebo vybraný zahradní odpad.
Zvolna se začínají objevovat červené kontejnery na drobnou elektroniku. Měly by pomoci zabránit vyhazování elektrospotřebičů do běžného komunálního odpadu a zároveň zlepšit recyklaci těchto výrobků.
Existují také speciální kontejnery určené ke sběru textilu. Do nich se mohou odkládat oděvy, boty, kabelky a tašky, povlečení, ručníky, oděvní doplňky nebo hračky. Použitelné textilie se vytřídí a jsou pak nabídnuty k charitativním účelům.

"Kontejnerů na tříděný odpad stále přibývá. V Královéhradeckém kraji je v tuto chvíli rozmístěno 11700 kontejnerů na tříděný sběr. Oproti roku 2008 je to nárůst o 11%. Třídí tu 399 ze 448 obcí, což je téměř 90%. Lidé chápou, že pro hezčí a zdravější prostředí musí něco udělat i oni sami. Doufám, že počet lidí, kteří třídí odpad a kteří jsou přesvědčeni o tom, že třídit je správné, bude i nadále narůstat," doplnil Tomáš Pešek, regionální manažer společnosti EKO-KOM, a.s.




Pytlový sběr
Kromě třídění odpadu do samostatných nádob využívá řada obcí sběr do pytlů. Výhodou tohoto systému je, že se dá lehce upravit podle místních podmínek. Je dobře použitelný nejen v menších obcích, ale i ve větších městech.

"Tato metoda zachovává výhody sběru do nádob na tříděný odpad, zároveň snižuje náklady a v neposlední řadě ulehčuje dotřiďování," dodal Tomáš Pešek.