Náchodská Prima sezóna se zapojuje do projektu na podporu třídění odapdu

Součástí doprovodného programu letošního ročníku festivalu Prima sezóna v Náchodě bude i Barevný den projektu na podporu separace odpadu v Královéhradeckém kraji - "Čistá obec, čisté město, čistý kraj". Během Barevného dne, který se bude konat 7. května od 14 hodin na Masarykově náměstí v Náchodě se lidé zábavnou a soutěžní formou setkají s problematikou správného třídění odpadů.
Je připraven zajímavý program pro všechny věkové kategorie. Děti budou mít možnost soutěžit v sešlapávání PET lahví, závodit na koloběžkách, zahrát si Maxi domino, skákat v pytlích, vyrábět své oblíbené postavičky z tříděného odpadu, apod. Dospělí se dozvědí spoustu praktických rad pro domácnost, aby třídění bylo správné, praktické a rychlé, a mohou odpovídat na kvizy o třídění odpadů. Soutěžící obdrží drobné ceny, např. společenské hry s odpadovou tématikou. Součástí Barevného dne bude i výstava o třídění a recyklaci odpadů "Tonda Obal na cestách".
V loňském roce občané města Náchod vytřídili 661 tun odpadu, což je zhruba 31 kilogramů na jednoho obyvatele města. Za tento objem vytříděného odpadu tak loni Náchod dostal od systému společnosti EKO-KOM, a.s. celkem 704 183 korun (33 Kč na obyvatele). Systém EKO-KOM se podílí na financování nákladů spojených se sběrem, svozem, tříděním a využitím obalového odpadu.
Město Náchod se umístilo v pomyslném žebříčku množství vytříděného odpadu v rámci Královéhradeckého kraje do desátého místa ve sběru všech základních komodit - papír, sklo, plasty, kov. Na druhou stranu se ve městě netřídí sklo na bílé a barevné, není zde zaveden sběr nápojových kartonů.
Náchod se aktivně zapojil i do již zmiňovaného krajského projektu "Čistá obec, čisté město, čistý kraj" a v roce 2004 získal 40 nových nádob na separovaný odpad. V letošním roce chce Náchod rozšířit sběrovou síť o další nádoby na papír a na sklo, nádoby budou opět z krajského projektu na podporu separace odpadu.

Náchod odpady 2004 tuny
Kov 311
Papír 162
Plast 86