Královéhradecký kraj odměnil nejlepší "Čisté obce"

EURO P.R.


V Hradci Králové už počtvrté rozdali ceny vítězům soutěže v třídění odpadů "Čistá obec". Zájem o tuto soutěž stále roste, zapojuje se do ní čím dál víc obcí celého Královéhradeckého kraje. V roce 2009 to bylo téměř 90% z nich. Královéhradecký kraj se probojoval až na špici v celorepublikovém měřítku. Úspěšně konkuruje Praze nebo Plzni, které tradičně patří mezi nejlepší sběrače v celé republice.

Vyhlášení nejlepších obcí ve sběru tříděného odpadu proběhlo v úterý 27. dubna 2010 na radnici v Hradci Králové. Zúčastnili se ho starostové vítězných obcí i jejich spolupracovníci, zástupci kraje i médií a řada dalších společností, které se na pořádání a organizaci soutěže podílely - společnost EKO-KOM zabývající se tříděním a recyklací odpadu, zástupci Centra evropského projektování (CEP) nebo společnost pro zpětný odběr použitého elektrozařízení ASEKOL.

Akci podpořil hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc, který vyhlášení soutěže zahájil a vítězům osobně předal ocenění. Zároveň zdůraznil důležitost soutěže "Čistá obec" a podobných aktivit pro ekologii: "Hlavní smysl této soutěže vidím v tom, že si občané a obce uvědomují, že pro ekologii bychom měli něco udělat. Díky sběru odpadů a jeho třídění je naše okolní prostředí hezčí a lépe si vážíme toho, kde bydlíme."

Velmi pozitivně vnímá soutěž také radní Královéhradeckého kraje zodpovědný za oblast životního prostředí a zemědělství Jan Tippner: "Ukázalo se, že každá obec, která se do soutěže zapojila, si výrazně vylepšila renomé ve svém okolí. Velký zájem vnímám hlavně u malých obcí. Myslím, že soutěž "Čistá obec" můžeme chápat jako první krok k hospodaření s odpady. Teď by měl následovat krok druhý - investice do dalších třídících linek nebo do separačních programů."
Radní Jan Tippner dále zdůraznil důležitou úlohu partnerů Královéhradeckého kraje v této oblasti - společnosti EKO-KOM a ASEKOL. Zároveň slíbil, že kraj bude i nadále podporovat aktivity, které s tříděním odpadu souvisí.

Připomeňme si, které z obcí Královéhradeckého kraje v soutěži "Čistá obec 2009" nejlépe skórovaly. V kategorii do 500 obyvatel to byly obce Česká Čermná (1. místo), Žďár nad Orlicí (2. místo) a Dobřany (3. místo), které se staly také "Skokanem roku".
V kategorii 500-5000 obyvatel se na medailových příčkách umístily obce Nový Hrádek (1. místo), Solnice (2. místo) a Voděrady (3. místo).
V kategorii nad 5000 obyvatel patřila první tři místa městům Úpice (1. místo), Hronov (2. místo) a Hořice (3. místo). Absolutním vítězem se stala Úpice.
Finanční odměnu pro soutěž "Čistá obec" poskytly Královéhradecký kraj a společnost EKO-KOM.



Kromě vítězů v soutěži "Čistá obec" také víme, kdo si odnesl cenu systému ASEKOL. V kategorii do 500 obyvatel to jsou Bílé Poličany, v kategorii do 5000 obyvatel Hořičky a v kategorii nad 5000 obyvatel Chlumec nad Cidlinou. Zajímavé je, že v této soutěži bodovaly úplně jiné obce než v soutěži "Čistá obec".
"V roce 2009 stouplo množství vráceného elektroodpadu v Královéhradeckém kraji oproti roku 2008 o 30%. Potěšující zpráva je, Královéhradecký kraj je v tuto chvíli nad celorepublikovým průměrem," uvedla Jitka Šimková ze společnosti ASEKOL.

Čtvrtý ročník soutěže "Čistá obec" je definitivně za námi. Od ledna běží již pátý ročník soutěže. Držme palce, ať jsou její výsledky ještě lepší než v roce 2009.


Další informace o soutěži i o třídění odpadů v Královéhradeckém kraji najdete na www.cistykraj.cz.



Kontakt:

Tomáš Pešek, regionální manažer EKO-KOM, a.s.
Tel.: 721 562 554, e-mail.: pesek@ekokom.cz