Královéhradecký kraj už zná svou "Čistou obec"

EURO P.R.


Už je to tady. Soutěž v třídění odpadů "Čistá obec 2009" zná své vítěze. Jejich vyhlášení proběhlo v úterý 27. dubna 2010 na Radnici v Hradci Králové.

Obce Královéhradeckého kraje soutěžily v třídění odpadů průběžně po celý rok 2009 - od 1. ledna do 31. prosince. Soutěž byla, tak jako každý rok, rozdělena do tří kategorií podle velikosti soutěžících obcí (do 500 obyvatel, do 5000 obyvatel a nad 5000 obyvatel).

Kromě výše uvedených tradičních kategorií přišli letos pořadatelé s novinkou. Vyhlásili totiž vítěze nových kategoriíí - takzvaného Skokana roku a Absolutního vítěze.

Jaké jsou letošní výsledky?

V kategorii do 500 obyvatel si prvenství připsala obec Česká Čermná. První místo vybojoval také městys Nový Hrádek v kategorii do 5000 obyvatel a město Úpice v kategorii nad 5000 obyvatel. Vítězové pomyslné zlaté medaile obdrží finanční odměnu ve výši 120 tisíc korun.

Stříbrná příčka patří obci Žďár nad Orlicí (kat. do 500 obyv.), městu Solnice (kat. do 5000 obyv.) a Hronovu (kat. nad 5000 obyv.). Všichni "stříbrní" si odnesou 60 tisíc korun.

Třetí pozici mezi obcemi do 500 obyvatel obsadily Dobřany, o něco větší Voděrady (do 5000 obyvatel) a v kategorii největších obcí (nad 5000 obyvatel) Hořice. Také tyto obce získají finanční odměnu, a to ve výši 30 tisíc korun.

Absolutním vítězem - tedy obcí, která bez ohledu na svou velikost za rok nasbírala nejvíc tříděného odpadu v přepočtu na obyvatele, se stalo město Úpice (vítěz soutěže v kategorii nad 5000 obyvatel). Toto vítězství je honorováno dalšími 30 tisíci korunami.

Také obec Dobřany se může pochlubit ještě jedním vítězstvím. Stala se Skokanem roku - obcí, která meziročně zaznamenala největší zlepšení v oblasti třídění a sběru odpadů. Proto také jí patří dalších 30 tisíc korun.

Celkem se rozdalo 690 tisíc korun. Polovinou přispěl Královéhradecký kraj a polovinou společnost EKO-KOM, a.s.




Součástí vyhodnocení ekologické soutěže bylo také udělení cen společnosti ASEKOL s.r.o.. Ty se předávají za množství zpětného odběru elektrozařízení (kg/obyvatel/rok).

Nejvíce počítačových monitorů, televizí apod. vraceli obyvatelé obce Bílé Poličany v kategorii do 500 obyvatel a získávají 15 tisíc korun. V kategorii do 5000 obyvatel si nejlépe vedly Hořičky, které si odnesly 30 tisíc korun. V kategorii nad 5000 obyvatel zvítězil Chlumec nad Cidlinou, který společnost ASEKOL odměnila částkou 45 tisíc korun.


Co se v soutěži "Čistá obec" hodnotilo?

"Kritérií, podle kterých se obcím udělovaly body, bylo několik. Hodnotilo se, kolik kilogramů papíru, plastů, skla a nápojových kartonů nasbírala obec v přepočtu na jednoho obyvatele. Dalším kritériem byl objem obsloužených nádob a pytlů pro sběr tříděného odpadu v obci - tedy kolik litrů vycházelo na jednoho obyvatele, dále množství nasbíraného nebezpečného odpadu a zda je obec zařazena do systému pro zpětný odběr elektrozařízení," upřesnil pravidla hodnocení v soutěži "Čistá obec" Tomáš Pešek, regionální manažer společnosti EKO-KOM, a.s.

Více informací o soutěži i jejích pravidlech najdete na www.cistykraj.cz.


Kontakt:
Tomáš Pešek, regionální manažer EKO-KOM, a.s.
Tel.: 721 562 554, e-mail.: pesek@ekokom.cz