Věděli jste, že...? aneb Recykláty nás obklopují

"Drtivá většina populace chápe pojmy třídění a recyklace a do velké míry i jejich smysl. Daleko méně lidí už ovšem dokáže s jistotou definovat, jak se který materiál recykluje. Také o poznání menší procento lidí je schopno uvést příklady výrobků zhotovených z recyklovaných materiálů, přitom nás obklopují daleko více, než si možná uvědomujeme," říká Lenka Bacovská z Centra evropského projektování v Hradci Králové.

Toaletní papír je až ze 100 procent recyklovaný
Ano, je to tak, toaletní papír, tedy předmět denní potřeby, bez kterého si civilizovaná společnost nedokáže život představit, se běžně vyrábí ze stoprocentně recyklovaného materiálu.

Plechovka se také recykluje ze 100 procent
Tady to platí skutečně do puntíku. Použité plechovky se v hutích přetaví a vznikne z nich většinou stejný výrobek, tedy opět plechový obal.

Vodovodní kohoutek má podíl recyklátu 95 procent
Další příklad denně používaného předmětu je vodovodní baterie. Velký podíl zde mají kovové materiály, u nichž je recyklace velmi jednoduchá. Kovový odpad vytříděný podle druhu ze sběren druhotných surovin nebo sběrných dvorů se vozí do hutí. Při kompletaci výrobku se po jeho odlití přidají pouze další součástky, například z plastů či keramiky, které mohou také být částečně recyklované.

Noviny - recyklace ze 70 procent
Denní tisk či reklamní materiály je možné vytisknout na recyklovaném papíru, v tomto případě lze hovořit až o 70 procentech recyklace. Slisovaný sběrový papír poslouží k výrobě nového papíru, stejně jako když se papír vyrábí ze dřeva, přidává se do směsi na výrobu papíru. Papír je možné takto recyklovat pětkrát až sedmkrát. Další příklady výrobků, které se poměrně snadno vyrobí z recyklovaného papíru jsou: sešity, lepenkové krabice, knihy a obaly na vajíčka,

Vybavení automobilu - recyklace ze 40 procent
Také při výrobě tak složitého dopravního prostředku, jakým automobil bezesporu je, se ve velké míře používají díly zhotovené z recyklátů. Jsou to například koberečky a obložení kufrů z netkané textilie, plastové nárazníky nebo palubní deska. Je pochopitelné, že i kovové díly mohou vznikat z druhotných surovin opětovně využitých ve slévárnách.

Fleece mikiny a náplně oděvů z dutých vláken - recyklace ze 100 procent
Při výrobě některých oděvů z dutých vláken, se využívá recyklát získaný ze zcela jiného odvětví průmyslu - z potravinářství. Polyethylenové lahve (PET) od nápojů poslouží k jejich výrobě velmi dobře.