Školáci v Královéhradeckém kraji budou soutěžit o titul "Čistá škola"


Žáci základních škol v Královéhradeckém kraji se mohou přihlásit do soutěže o titul "Čistá škola". "Jde o IV. ročník soutěže - jejímž cílem je rozvíjet kreativitu, tvůrčí schopnost a představivost žáků základních škol v kraji a zvýšit jejich zájem o problematiku třídění odpadů,"vysvětlila smysl akce Lenka Bacovská z Centra evropského projektování.
Do soutěže se mohou přihlásit skupiny až 15 žáků ze základních škol Královéhradeckého kraje tak, že na internetových stránkách www.cistykraj.cz, vyplní přihlášku k soutěži. Úkolem každé skupiny pak bude vytvořit vlastní výtvarný či grafický návrh na potisk kontejnerů na tříděný odpad (plasty, papír, nebo sklo) a na potisk EKO trička s námětem, který se týká třídění odpadu. Dále vytvoří seznam výrobků z recyklovaného materiálu a uvedou, z jakého recyklovaného odpadu se vyrábí. Návrhy a seznamy pak nejpozději do 10. dubna 2010 zašlou písemně na adresu organizátora soutěže - Centra evropského projektování v Hradci Králové.

Všechny zaslané návrhy budou hodnoceny odbornou komisí, která bude hodnotit, zda odpovídají zadání, a posoudí také nápad a kreativní a estetickou úroveň grafického zpracování. V dodaném seznamu výrobků z recyklovaných materiálů bude posuzována správnost uvedení odpadů, jejichž recyklací příslušný výrobek vzniká. "Na základě těchto hodnocení budou určeni vítězové. Skupina, která nejlépe zpracuje všechny tři zadané úkoly, obdrží poukaz na dvoudenní výlet do ZOO Dvůr Králové se stravou a ubytováním. Žáci se podívají i do míst, která jsou běžně veřejnosti nepřístupná," uvedla Lenka Bacovská. Tři nejlepší návrhy potisku kontejnerů budou realizovány a umístěny v obci, kde sídlí vítězné školy. Autoři tří nejlepších návrhů potisku triček budou odměněny výrobou těchto triček pro celou soutěžní skupinu.

"Ani soutěžící, kteří nezvítězí, však nepřijdou zkrátka. Všechny školy, jejichž skupiny se soutěže zúčastní, totiž získají 200 bodů do celorepublikové soutěže Recyklohraní," dodala Bacovská. Více informací k celorepublikové soutěži je možné nalézt na www.recyklohrani.cz.