Třídění má smysl


Průměrný Čech vyprodukuje každé čtyři měsíce tolik odpadků, kolik sám váží. Zhruba dvacet procent z nich se recykluje, tedy vrátí zpět v podobě mnoha nových výrobků. Recyklace nejenže ušetří přírodní suroviny, ale i finanční prostředky při opětovném použití recyklátu k výrobě užitečných předmětů.

Každá druhá PET lahev odchází k recyklaci a přemění se hlavně na umělá vlákna, geotextilie nebo izolace. Polovina vytříděných PET lahví putuje k dalšímu zpracování do zahraničí, zejména do Číny. K nám se pak vrací třeba v podobě sportovního oblečení, výplní peřin, spacáků nebo zimních kabátů z dutých vláken, plastových dílů v automobilech, koberců, vodovodních trubek. A ze staré PET lahve se dá vyrobit i nová petka. Je stejně kvalitní a její výroba je levnější.

Čtyřicet PET lahví postačí k výrobě fleece mikiny, na tričko jich je třeba jen deset. Z deseti časopisů lze vyrobit jednu bednu na televizi, z patnácti kartónů po džusu vznikne dětské leporelo. Recyklovat ale můžeme i jiné materiály. Například skleněné lahve mají, oproti jiným obalovým materiálům, tu výhodu, že se nemusí pro nové použití nijak náročně upravovat a dalším zpracováním se jeho kvalita nesnižuje. Teoreticky může být recyklováno donekonečna. Recyklací tuny skla se ušetří 1,2 tuny přírodních surovin a velké množství energie. Recyklace je náročná na jedinou věc - na čistotu materiálu. Mezi skleněnými střepy nesmí být ani kousek keramiky nebo porcelánu - surovinu by mohl nezvratně znehodnotit. Důležité je také třídění na bílé a barevné sklo, technologie výroby bílé a barevné skloviny je totiž odlišná.

Velmi úspěšně se dá recyklovat také papír. Recyklační cyklus lze u papíru opakovat až sedmkrát. Výroba recyklovaného papíru spotřebuje méně energie a méně vody než výroba papíru z buničiny. Takže každá tuna recyklovaného papíru ušetří kolem pěti krychlových metrů dřeva, tedy asi 14 stromů. "Je tedy jasně vidět, že třídění má smysl. Čím více odpadů vytřídíme, tím více jich můžeme recyklovat a použít k výrobě nových výrobků," uvedla Lenka Bacovská z Centra evropského projektování v Hradci Králové.

Více informací lze nalézt na www.cistykraj.cz