Svět recyklace


Nezisková společnost ASEKOL, která organizuje sběr a recyklaci vysloužilých elektrozařízení, do Hradce Králové přiveze Svět recyklace. Návštěvníci šestého ročníku Královéhradeckých dožínek se budou moci v pátek 18. září dozvědět, z čeho se skládají jednotlivé spotřebiče
či kam se mají odevzdat k recyklaci, když doslouží. Cílem prezentace je zajímavě a interaktivně informovat o možnostech třídění a recyklace vysloužilých elektrozařízení a zvýšit množství vytříděného elektroodpadu v kraji.
Pro návštěvníky Královéhradeckých dožínek bude v Šimkových sadech připravena interaktivní prezentace Svět recyklace. Jedná se o domácnost na kolečkách, kam moderátoři zvou příchozí
na návštěvu. "Svět recyklace je vhodný pro děti i dospělé. Rádi uvítáme i školní výpravy," řekl Petr Zezula, regionální manažer společnosti ASEKOL, a dodal: "Návštěvníci se zde dozvědí, kam vracet k recyklaci vysloužilé spotřebiče jako například počítače, televize, mobilní telefony či elektronické hračky, a také z čeho se jednotlivé elektrospotřebiče skládají. Připraveny budou i soutěže o drobné ceny."
Občané Královéhradeckého kraje v loňském roce ke zpětnému odběru odevzdali 3,63 kg elektrozařízení na obyvatele. "Tento výsledek patří mezi kraji k průměrným. Dosavadní letošní výsledky však naznačují, že by se Královéhradecký kraj mohl zlepšit o 20 %, a přesáhnout tak čtyřkilogramovou hranici," řekl Zezula. Každý Čech loni průměrně odevzdal přes 4 kilogramy elektroodpadu. To je minimální množství, které se Česká republika zavázala každoročně zrecyklovat.
Lidé z Královéhradeckého kraje mají řadu možností, jak se vysloužilých elektrozařízení ekologicky zbavit. Mohou využít 37 sběrných dvorů, 146 prodejců elektra, 147 E-boxů a také 92 škol, v nichž je umístěna nádoba na drobné spotřebiče v rámci vzdělávacího programu Recyklohraní. Celkem je tedy v Královéhradeckém kraji k dispozici 422 stálých míst na sběr elektroodpadu. Vedle těchto míst mohou občané vysloužilé elektrospotřebiče odevzdat také prostřednictvím 265 mobilních sběrů.
ASEKOL letos ve spolupráci s Královéhradeckým krajem na sběrných dvorech v regionu rozmístí několik E-domků. Jde o speciální přístřešky sloužící k ochraně vysloužilých elektrozařízení shromažďovaných na sběrných dvorech před nepříznivým počasím a krádežemi. E-domek byl již instalován v obci Sadová, v průběhu října přibudou E-domky v Týništi nad Orlicí a Novém Bydžově. Každý přístřešek stojí průměrně 60 000 korun, náklady hradí ASEKOL.
Dvůr Králové nad Labem, Hostinné a Sezemice z Královéhradeckého kraje se úspěšně zúčastnili soutěže vyhlášené společností ASEKOL O nejstarší sebraný elektrospotřebič. Do soutěže se zapojilo přes 70 obcí, provozovatelů sběrných dvorů a pracovníků obsluhy, které poslaly téměř stovku spotřebičů. Cílem bylo zachránit historicky hodnotné přístroje, které by jinak byly recyklovány. "Například v Sezemicích před recyklací zachránili rozhlasový přijímač Philips z roku 1933 či ve Dvoře Králové horské slunce Hanau z roku 1935," doplnil Petr Zezula. ASEKOL spotřebiče vystaví a jejich fotografie (ke stažení zde) budou použity v rámci propagace třídění vysloužilých elektrozařízení.