Svět třídění a recyklace odpadů na Dožínkách


Také letos se na Královéhradeckých krajských dožínkách bude prezentovat firma EKO-KOM. Lidé se díky speciálnímu přívěsu budou moci zábavnou a atraktivní formou dozvědět vše o recyklaci.

"Krajských dožínek se účastníme již poněkolikáté a každý ročník se snažíme nějak tematicky zaměřit: minulé ročníky měly podtituly Jak třídit, Třiďte správně, nebo Proč třídíme. Letos chceme návštěvníkům přiblížit celý proces recyklace komplexně," řekl regionální manažer společnosti EKO-KOM Tomáš Pešek.

Zájemci, kteří zavítají na dožínkách do Přívěsu EKO-KOMU, se prostřednictvím televizních panelů a elektronických tabulí s tlačítky dozvědí, co a jak se recykluje a také uvidí koloběh odpadu až ke konečnému výrobku z recyklátů.

"Pro všechny je připravena i názorná ukázka takzvané flotace, tedy odpověď na otázku, co se děje s víčky PET lahví. Některým lidem je jasné, že kvůli rozdílnosti materiálu se tato víčka nemohou zpracovávat dohromady s lahvemi, ale nevědí, jak se tento problém řeší," uvedl dále Pešek.

Současně je připravený bohatý doprovodný program pro děti, který zahrnuje soutěže a hry. Cílem je veřejnost od nejútlejšího věku naučit vše o třídění, recyklaci a jejím smyslu. "Mnoho lidí si ani neuvědomuje, v jaké míře nás výrobky z recyklátů obklopují a že ke svému účelu poslouží prakticky stejně, jako výrobky z prvotně zpracovaných materiálů," uzavřel Tomáš Pešek.

Královéhradecké krajské dožínky 2009 se uskuteční v Hradci Králové ve dnech 18. a 19. září 2009.