Také letos se mnoha obcím Královéhradeckého kraje vyplatí třídit odpad!

Krajský úřad a společnost EKO-KOM, a.s. vyhlásily další ročník soutěže o "Čistou obec" v Královéhradeckém kraji. Stejně jako v předchozích ročnících budou i v roce 2009 jednotlivé obce hodnoceny z hlediska kvality svozu, třídění a nakládání s odpady. Oproti minulosti jsou ale letos připraveny i mnohé zajímavé novinky.

Soutěž je vyhlášena na období od 1. ledna do 31. prosince 2009 a zúčastní se jí všechny obce Královéhradeckého kraje. Slavnostní vyhlášení výsledků by se mělo podle organizátorů uskutečnit nejpozději do 30. dubna 2010.

Jednotlivé obce budou opět rozděleny do celkem tří kategorií v závislosti na počtu jejich obyvatel. V první skupině budou obce do 500 obyvatel, v druhé do 5 000 a v poslední pak budou hodnoceny obce a města, ve kterých žije více než 5 000 obyvatel. Pro všechny tři soutěžní kategorie jsou shodné i finanční ceny za první, druhé a třetí místo. "V letošním roce získá obec na třetím místě 30 000 korun, druhá obec dostane 60 000 korun a vítěz si v každé kategorii odnese 120 000 korun. Naším cílem je tímto způsobem finančně ocenit ty obce, které k problematice třídění odpadů přistupují aktivně a odpovědně", prozradil krajský radní Jan Tippner. Jak sám zároveň podotkl, v uplynulých ročnících využily oceněné obce své finanční odměny na další vylepšení a zefektivnění vlastních systémů separace odpadu. "Podmínkou je, aby byly tyto prostředky využity zpět do odpadového hospodářství obce. Peníze jsou poskytovány jako účelová dotace", dodal radní. Polovina finanční výhry je tvořena příspěvkem Královéhradeckého kraje, druhou polovinu pak tvoří příspěvek společnosti EKO-KOM, a.s.

Hlavní soutěžní kritéria jsou stejná pro všechny zúčastněné obce. Odborná komise bude sledovat celkovou výtěžnost sběru, obsloužený objem nádob a pytlů pro sběr, celkovou výtěžnost sběru nebezpečných odpadů a také zapojení obce do kolektivních systémů pro zpětný odběr elektrozařízení. Hodnocení jednotlivých kritérií přitom proběhne pro každou kategorii zvlášť.

Samostatná hodnotící kritéria jsou pak vypsána pro zvláštní ocenění, která budou v rámci soutěže udělena. Kromě ceny kolektivního systému ASEKOL budou předány i ceny pro absolutního vítěze a skokana roku, které jsou podle organizátorů největší novinkou letošního ročníku. "Absolutním vítězem se stane obec s největší výtěžností tříděného sběru papíru, plastů, skla bílého, skla barevného a nápojových kartonů a to bez rozlišení do velikostních skupin. Soutěžit budou všechny obce kraje a kritériem pro vítězství bude nejvíce vytříděných kilogramů odpadu v přepočtu na jednoho obyvatele za rok. S touto cenou je zároveň spojena odměna ve výši 30 000 korun", prohlásil Tomáš Pešek ze společnosti EKO-KOM, a.s. Obdobná kritéria budou platit i v případě ceny pro skokana roku. "Tím bude vyhlášena obec, která zaznamená nejvyšší meziroční nárůst v hodnocení množství vytříděného odpadu. Pokud dojde k rovnosti bodů, rozhodne o vítězi celkové umístění v absolutním pořadí ", dodal Tomáš Pešek. Také vítěz této speciální ceny si odnese finanční odměnu ve výši 30 000 korun. Atraktivní finanční ohodnocení je připraveno také u ceny společnosti ASEKOL, o kterou mohou soutěžit obce začleněné do tohoto kolektivního systému pro zpětný odběr elektrozařízení. V každé kategorii podle počtu obyvatel bude oceněna jedna obec a vítězové si odnesou od 15 000 do 45 000 korun.

Nejpozději do konce roku 2009 budou na všechny obce a města celého Královéhradeckého kraje rozeslány soutěžní dotazníky, které budou kromě toho k dispozici rovněž na internetových stránkách www.cistykraj.cz. Základní podmínkou účasti v soutěži je zaslání vyplněných dotazníků zpět organizátorovi soutěže nejpozději do 20. února 2010. Dotazníky lze zaslat buď poštou, faxem nebo e-mailem.