Na královéhradeckém Temešváru probíhá výzkum komunálního odpadu


Na první pohled by se mohlo zdát, že třídění odpadu již dávno není pro většinu české veřejnosti něčím neznámým. Odborníci na jedné straně přiznávají, že Češi jsou zvyklí třídit mnohem víc než například v období před deseti nebo dvaceti lety, přesto však zbývá zhruba 80% odpadů, které musíme skládkovat, protože je neumíme jinak využít. Jednou z možností jak získat informace pro další využití odpadů je projekt s názvem "Výzkum vlastností komunálního odpadu a optimalizace jejich využívání", který probíhá v Hradci Králové. Projekt je realizován za účasti vysokoškolských expertů a má za cíl podrobný výzkum skladby, složení a možné další využitelnosti jednotlivých typů a druhů komunálního odpadu. Nejbližší termín dalšího z rozborů skladby komunálního odpadu je naplánován na čtvrtek 4. června 2009 v lokalitě "Temešvár" v Hradci Králové.
Řešitelem tohoto výzkumného projektu je Ústav pro životní prostředí Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Už dlouho vnímáme potřebu hledat v otázce dalšího využití zbytkových komunálních odpadů po separaci nové možnosti a postupy. Aplikace nejmodernějších výzkumných metod přispívá k získání co největšího množství nových informací o vlastnostech těchto odpadů, které mohou využít investoři velkých zařízení na zpracování těchto zbytkových odpadů, prozradila ing. Libuše Benešová, CSc., která
je hlavním odborným garantem výzkumného projektu.
Rozbory probíhají na překladišti komunálního odpadu v Hradci Králové. "Jsme samozřejmě velice rádi, že si výzkumní pracovníci vybrali k tomuto úkolu právě naši lokalitu.
Od samotného začátku jsme jim proto nabídli veškerou pomoc při svozu a manipulaci
se svezeným komunálním odpadem. Také naši společnost určitě zajímá nejen podrobné složení odpadu, ale rovněž jeho další možné využití", uvedl Bc. Radek Sokol ze společnosti Hradecké služby, a.s., jejímž hlavním úkolem je tedy materiálové a provozní zabezpečení analýz skladby odpadů.
Partnerem projektu je společnost EKO-KOM, a.s. Podle jejího regionálního manažera Tomáše Peška patří právě tato aktivita mezi ty, které mohou s pomocí odborných výzkumných metod nalézt v problematice třídění odpadu další nová řešení. "V posledních letech se stále zvyšuje množství odpadů, které občané Hradce Králové vytřídí.Na druhou stranuje potřeba říct, že ve směsném komunálním odpadu se stále objevuje velké množství odpadů, které je možné vytřídit a dále využít. To ostatně potvrzují také dosavadní výsledky prováděných rozborů," dodal.
Začátek akce je tedy v 9 hodin, pro každého z pozvaných hostů budou připraveny kompletní informační materiály. Další podrobnosti o celém projektu je pak možné najít
i na internetových stránkách www.komunaniodpad.eu.

______________________________________________________
Radnice Pardubic a Hradce Králové i vedení obou krajů se dohodly, že budou spolupracovat v oblasti likvidace komunálního odpadu. Prvním krokem bude analýza produkce a zpracování odpadů v aglomeraci, následně by měla vzniknout studie proveditelnosti. Magistráty nevylučují ani výstavbu spalovny odpadu, řekli náměstek pardubického primátora Michal Koláček a náměstkyně hradeckého primátora Pavla Finfrlová. (zdroj: ODPADY)