Transform je v oblastí zpracování a využití odpadů opravdovým


Na stále větší množství nejrůznějších informací a novinek z oblasti třídění odpadu si už většina našich občanů bezesporu zvykla. Dobře vědí, co a hlavně jakým způsobem lze efektivně třídit, navíc i v jejich okolí je rok od roku víc barevných kontejnerů na tříděný sběr. Dalším zajímavým tématem, o kterém však zatím není tolik známo, je následné zpracování a konkrétní využití vytříděného odpadu. Málokdo si asi dokáže představit, co všechno lze vyrobit z odpadu, který lidé odevzdají k recyklaci. Typickým příkladem dobré praxe je akciová společnost Transform, která sídlí v Lázních Bohdaneč na Pardubicku. Ta se již od roku 1992 zabývá zpracováním - recyklací plastových odpadů z komunálních i průmyslových zdrojů.

Transform je dlouhodobě největším zpracovatelem plastového odpadu v oblasti celých východních Čech. V současné době společnost odebírá plasty z asi 500 měst a obcí, které se většinou nachází v širokém okolí Pardubic i Hradce Králové. Široké portfolio spolupracujících obcí ale zahrnuje i ty, které leží ve vzdálených místech republiky. Díky tomu se společnost stala v dané oblasti dominantní také v celorepublikové rovině.

Aktivity firmy oceňuje i Tomáš Pešek, regionální manažer společnosti EKO-KOM, a.s. pro Královéhradecký a Pardubický kraj. "Velkou výhodou společnosti Transform je provoz vlastní dotřiďovací linky plastového odpadu. Svojí činností firma umožňuje efektivní a také cenově dostupné využití plastových odpadů", prohlásil.

Nabídka výrobků, které společnost Transform produkuje na trh, je vskutku bohatá. Patří sem například plastová zatravňovací dlažba, plastové chodníky, plotové sloupky, prkna, plotovky, obrubníky, přepravní palety nebo kabelové a odvodňovací žlaby. Kromě toho vyrábí firma
i protihlukové stěny a plastové desky využitelné ve stavebnictví nebo zemědělství. "Tyto výrobky jsou nejen ekologicky šetrné, ale zároveň mimořádně odolné vůči silným povětrnostním vlivům. Navíc vykazují i skvělé mechanické vlastnosti", dodal Ondřej Oliva, technický ředitel společnosti Transform.
Podle Tomáše Peška ze společnosti EKO-KOM. by bylo velmi prospěšné, kdyby se podařilo prosadit daňové zvýhodnění výrobků z recyklátu. "Jde o jednu z možností efektivní podpory materiálového využití odpadů. Je samozřejmě nutné pečlivě zvážit možné dopady na celkovou daňovou politiku státu a také podmínky volné soutěže. Daňové zvýhodnění by ale podle mého názoru mohlo zatraktivnit využívání výrobků z recyklátů", prozradil.

Společnost Transform se snaží stále více expandovat i mimo hranice naší země. V současnosti se například podílí na výstavbě obdobného podniku v Žiaru nad Hronom na Slovensku. Více než čtvrtinu své produkce navíc úspěšně vyváží do Itálie, Německa, Polska, Slovenska, Maďarka, zemí Beneluxu, na Island a do dalších zemí nejen v Evropě. Bohaté zkušenosti této úspěšné firmy se snaží využívat i odborníci ze společnosti EKO-KOM. "V celé republice je opravdu málo podobných subjektů. Z toho důvodu se snažíme využít zkušeností, které společnost Transform získala. My sami jsme samozřejmě rovněž připraveni poradit a pomoci. S Transformem jsme v pravidelném kontaktu, společnost s námi například konzultuje aktuální kapacitu výroby
a přijímaná výrobní opatření", doplnil Tomáš Pešek.

Další podrobnosti najdete na internetových stránkách www.recyklace.cz.