ASEKOL umístí v Královéhradeckém kraji osm E-domků


Nezisková společnost ASEKOL, která organizuje sběr a recyklaci vysloužilých elektrozařízení, letos ve spolupráci s Královéhradeckým krajem na sběrných dvorech v regionu rozmístí osm E-domků. Jedná se o speciální přístřešky sloužící k ochraně vysloužilých elektrozařízení shromažďovaných na sběrných dvorech před nepříznivým počasím a krádežemi. Každý přístřešek stojí průměrně 60 000 korun, náklady hradí ASEKOL.
ASEKOL letos na sběrné dvory na území kraje rozmístí osm E-domků: pět velkých do měst a tři malé do obcí. Velké E-domky poputují do Hradce Králové (Říční ulice), Trutnova, Náchoda, Vrchlabí a Týniště nad Orlicí, zatímco malé do Sadové, Bezděkova nad Metují a Smiřic. Velký E-domek stojí zhruba 70 000 korun, malý 50 000. Náklady ve výši půl milionu korun uhradí ASEKOL.
E-domek pomůže na sběrných dvorech vyřešit dva zásadní problémy. Poskytne elektrozařízením ochranu před nepříznivým počasím a také krádežemi. Mnohá elektrozařízení totiž obsahují drahé kovy jako zlato, stříbro, platinu či měď, které se mohou v představách některých nenechavců stát předmětem obchodu. Obě skutečnosti mají za následek devalvaci elektrozařízení, v případě nepříznivého počasí navíc hrozí i únik nebezpečných látek do půdy či ovzduší. "Takto znehodnocená elektrozařízení ztrácí na hodnotě a ohrožují životní prostředí. Poškozená či nekompletní elektrozařízení se v podstatě nedají recyklovat. Jestliže běžně je zpracovatel schopen zajistit využití 80 % hmotnosti, pak v takových případech se z elektrozařízení stává bezcenný odpad," popisuje Petr Zezula, regionální zástupce společnosti ASEKOL nepřímo výhody E-domku.
E-domek je uzamykatelný ocelový přístřešek pro ukládání vyřazených elektrozařízení, opatřený dozadu zkosenou střechou a posuvnými dvoudílnými vraty. Velký typ je pět metrů dlouhý, 3,6 metru široký a 2,5 metru vysoký. Malý je o metr kratší a užší. Celkem se do něj vejde 45 (resp. 26) m3 elektrozařízení, což je například 180 (resp. 104) televizí s úhlopříčkou 72 cm. E-domek je vyroben z ocelového rámu a je zakryt pozinkovaným profilovaným plechem. Ke vstupu slouží dvoudílná uzamykatelná vrata. Fotografie E-domku najdete zde.
Spolupráce společnosti ASEKOL a Královéhradeckého kraje je širší. Kromě E-domků ASEKOL podporuje projekt "Čistá obec, čisté město, čistý kraj". "ASEKOL už letos do projektu Čistá obec, čisté město, čistý kraj investoval 90 tisíc korun pro tři obce, které nejlépe třídí námi sbírané druhy elektroodpadu,"upřesňuje Zezula spolupráci s Královéhradeckým krajem.
V kraji je třídění na úrovni
Občané Královéhradeckého kraje třídí elektroodpad svědomitě. V roce 2008 každý z nich společnosti ASEKOL průměrně odevzdal 1,57 kg vysloužilých elektrozařízení. V samotném Hradci Králové dokonce sběr dosáhl hranice 2,26 kg na obyvatele. "Obě hodnoty jsou v porovnání s ostatními kraji a krajskými městy v ČR na vysoké úrovni. Mezi kraji dokázali vybrat více už jen na Vysočině a z měst Hradec Králové předčila jen Jihlava a Zlín," hodnotí sběr v královéhradeckém regionu Zezula. ASEKOL v Královéhradeckém kraji od roku 2006 vybral například přes 76 000 televizí a monitorů. ASEKOL se na sběru elektroodpadu v ČR podílí zhruba jednou třetinou.
Pozitivním účinkem spolupráce s kolektivním systémem ASEKOL je významná úspora městských financí. Zatímco dříve musely obce v kraji za sběr elektroodpadu platit nemalé částky, nyní na sebe tyto náklady převzali provozovatelé kolektivních systémů. "Úspora nákladů Hradce Králové a dalších obcí v kraji za odvoz a recyklaci elektroodpadu v souvislosti se zapojením do systému zpětného odběru byla díky společnosti ASEKOL prozatím vyčíslena na téměř 12 000 000 korun"říká Ing. Jan Tippner, radní Královéhradeckého kraje.