Nový systém sběru odpadu slaví v Třebechovicích pod Orebem úspěch!

M.C.O.M.


Jedním z měst oceněných v soutěži o "Čistou obec" za rok 2008 v Královéhradeckém kraji byly také Třebechovice pod Orebem. V kategorii nad 5 000 obyvatel dosáhly třetího místa. Jedním z hlavních důvodů byl podle odborné poroty, která o rozdělení cen rozhodovala, nový způsob sběru odpadů, který zde radnice zavedla. Systém je v první řadě založený na smluvním vztahu s občany. "Město tak nemusí platit svoz a likvidaci komunálního odpadu ze svého rozpočtu. Ušetřené finanční prostředky je pak samozřejmě možné využít tam, kde by jinak chyběly", prohlásil starosta města ing. Jiří Němec. Obyvatelé v loňském roce zaplatili v průměru jen 377 korun ročně na osobu.

Systém je podle většiny místních obyvatel efektivní a oboustranně prospěšný, byť se samozřejmě najdou i lidé, kteří ho spíše zneužívají. "To je bohužel pravda, ale něčemu takovému se asi nevyhne žádné město. Někteří si prostě stále pletou venkovní veřejné koše s vlastní a bohužel často i neexistující popelnicí", dodal starosta s tím, že město bude nadále pokračovat v osvětě týkající se právě sběru a separace odpadů.

Již nyní ale lze vyjmenovat hned několik nesporných výhod, které systém v Třebechovicích pod Orebem přináší. Občané si mohou sami zvolit frekvenci svozu odpadu. Je na nich, jestli si vyberou týdenní nebo například čtrnáctidenní interval. Oproti předchozímu období hlásí Třebechovice také lepší naplněnost sběrných nádob. "V průměru jde o 3-5 kilogramů odpadu. Díky tomu se výrazně snížil počet fakturovaných manipulací s nádobami, což přineslo další významné úspory pro městský rozpočet", připomněl starosta ing. Jiří Němec. Další finanční výhodou, kterou stávající systém sběru odpadů městu přináší, je i celkově vyšší výskyt separovaných druhů odpadů. Třebechovice za to pak zpětně dostávají větší finanční částky od autorizované obalové společnosti, s níž má město podepsanou smlouvu.

Pokud se podíváme na konkrétní statistiky, tak v roce 2008 bylo v Třebechovicích pod Orebem vyseparováno skoro 98 tun barevného skla, 86 tun papíru, 68 tun plastů, dále více než 11 tun skla bílého a skoro tuna nápojových kartonů.

Třebechovice pod Orebem jsou typickým příkladem města, jež se rozhodlo řešit problém svozu a třídění odpadu způsobem, který počítá s aktivním zapojením samotných občanů. Výsledky i nedávné ocenění jen dokazují, že zvolený systém přináší své ovoce a prospěch všem - městu i obyvatelům! Právě v příkladu Třebechovic tak možná do budoucna najdou i další obce či města zajímavou inspiraci.