Královéhradecký kraj ocenil nejlepší obce a města v třídění odpadu

M.C.O.M.


Úpice, Nový Hrádek a Lípa nad Orlicí - právě zde se mohou radovat z vítězství v jednotlivých kategoriích soutěže o "Čistou obec" 2008.
Slavnostní vyhlášení soutěže o "Čistou obec" 2008 a ceny systému Asekol za Královéhradecký kraj potvrdilo, že třídění odpadu je pro stále větší množství měst a obcí v kraji samozřejmostí. Zástupci těch nejlepších za loňský rok převzali v pátek 17. dubna 2009 finanční odměnu, diplomy i věcné ceny. Slavnostní vyhlášení proběhlo v předsálí Velkého sálu zastupitelstva Krajského úřadu za účasti zástupců obcí, kraje, pořádajících organizací i médií. Podle hejtmana Královéhradeckého kraje Lubomíra France má soutěž stále větší význam. "Tento projekt podle mého názoru zásadně podporuje ekologické chování všech obyvatel našeho kraje. Jsem proto velice rád, že také Krajský úřad k tomu může přispět jak samotným vyhodnocením, tak i finanční podporou. Přece jen si musíme uvědomit, že právě příroda je asi to nejcennější, co nám po předcích generacích zbylo. Osobně mám velkou radost z toho, jak velké množství obcí a měst v celém Královéhradeckém kraji si je toho vědomo. Důkazem jsou ostatně právě výsledky této soutěže", dodal hejtman.
Soutěž byla vyhlášena již potřetí, přičemž hlavním cílem je motivovat jednotlivé obce k efektivnějšímu třídění, sběru nebezpečného odpadu a k větší podpoře zpětného odběru vyřazených elektrozařízení. Stejně jako v předchozích ročnících vyhodnotil i ten letošní Krajský úřad Královéhradeckého kraje v úzké spolupráci se společností EKO-KOM, a.s. Ceny systému Asekol pak předali zástupci této společnosti.
Obce byly hodnoceny za období celého roku 2008 celkem ve třech kategoriích podle počtu obyvatel. Základní hodnotící kritéria byla shodná s oběma uplynulými ročníky. "množství vytříděného papírů, plastů, bílého i barevného skla nebo nápojových kartonů se jednalo o množství vytříděného nebezpečného odpadu a také zapojení obcí v kolektivních systémech pro zpětný odběr vysloužilých elektrozařízení", prozradil Tomáš Pešek ze spolupořádající společnosti EKO-KOM.
V kategorii nad 5 000 obyvatel získala prvenství Úpice. Starostka města paní Iljana Beránková převzala kromě diplomu, věcných darů i finanční odměnu ve výši 140 000 Kč. Tato částka byla shodná pro všechny vítězné obce a města. Na druhém místě skončilo stejně jako v loňském roce Vrchlabí, třetí se umístilo město Třebechovice pod Orebem.
Kategorii do 5 000 obyvatel ovládl městys Nový Hrádek, za který převzal ceny starosta Vladimír Říha. Za Novým Hrádkem se umístila Solnice, která tak úspěšně navázala na loňské prvenství. Třetí pak v této kategorii skončila obec Voděrady.
Vítězem v kategorii do 500 obyvatel se za rok 2008 stala obec Lípa nad Orlicí, kterou na slavnostním vyhlášení reprezentoval starosta Pavel Holub. Na druhém místě se umístila Česká Čermná, třetí v pořadí skončila podle hodnocení odborné poroty obec Olešnice, loňský vítěz této kategorie.
Stejně jako v předchozích ročnících se také tentokrát celého projektu zúčastnili i zástupci kolektivních systémům, které se zabývají organizací zpětného odběru a recyklací vysloužilých elektrozařízení. Ceny systému Asekol předali přítomní zástupci této společnosti. V kategorii nad 5 000 obyvatel zvítězilo město Broumov, kategorii od 500 do 5 000 obyvatel ovládly Žďárky a mezi obcemi do 500 obyvatel byly za loňský rok nejlepší Bříščany. Také zástupci výše uvedených obcí si odnesli finanční odměnu, diplom a květinu.
Na samotný závěr slavnostního vyhlášení došlo ještě na nakrojení dortu ve tvaru loga soutěže o "Čistou obec" 2008. Společně se o to postarali zástupci vítězů všech tří kategorií.

Výsledky soutěže o Čistou obec za rok 2008:
Kategorie do 500 obyvatel
1. místo - obec Lípa nad Orlicí
cena: 140 000 Kč
2. místo - obec Česká Čermná
cena: 70 000 Kč
3. místo - obec Olešnice
cena: 40 000 Kč


Kategorie do 5 000 obyvatel
1. místo - městys Nový Hrádek
cena: 140 000 Kč
2. místo - město Solnice
cena: 70 000 Kč
3. místo - obec Voděrady
cena: 40 000 Kč

Kategorie nad 5 000 obyvatel
1. místo - město Úpice
cena: 140 000 Kč
2. místo - město Vrchlabí
cena: 70 000 Kč
3. místo - město Třebechovice pod Orebem
cena: 40 000 Kč


Cena systému Asekol
Kategorie do 500 obyvatel - obec Bříščany
cena: 15 000 Kč
Kategorie 500 -5 000 obyvatel - obec Žďárky
cena: 30 000 Kč
Kategorie nad 5 000 obyvatel - město Broumov
cena: 45 000 Kč
Všechny podrobnosti o celém projektu najdete na internetových stránkách www.cistykraj.cz.