"Má to smysl, třiďte odpad!"

CEP


"Má to smysl, třiďte odpad!", tak zní motto projektu "Čistá obec, čisté město, čistý kraj" pro rok 2009. Již pátým rokem realizuje Královéhradecký kraj, společnost EKO-KOM, a.s. a Centrum evropského projektování informační kampaň zaměřenou na odpadové hospodářství kraje s cílem popularizovat téma třídění odpadů a jejich recyklaci u široké veřejnosti.

"Pro veřejnost připravujeme různé soutěže, patří mezi ně například počítačová hra, takzvané virtuální třídění odpadů, které mělo vloni velký úspěch. Školy se mohou zapojit do soutěže "Třídíme s Nikitou" o titul "Čistá škola", pro obce je vyhlášen čtvrtý ročník soutěže o "Čistou obec". Školy mají možnost získat zdarma koše a obce kontejnery na tříděný sběr odpadů. Pro školy ale i širokou veřejnost jsou připraveny výukové programy o odpadech", krátký výčet aktivit realizovaných v rámci projektu uvedla Ing. Lenka Bacovská, vedoucí oddělení Regionálního centra pro žvotní prostředí z Centra evropského projektování.

Novinkou v projektu je "naučná stezka o odpadech", připravovaná ve spolupráci se ZOO Dvůr Králové. Vybudováním naučné stezky v zoo bude vytvořen další komunikační prostředek pro šíření informací o třídění odpadů. Na 13 stanovištích se děti i dospělí dozvědí ucelené základní informace z oblasti třídění a recyklace odpadů. "Velkým přínosem stezky odpadů je i to, že její součástí budou lavičky vyrobené z recyklovaného plastu. Návštěvníci zoo tak uvidí konkrétní příklad, jak je možné správně vytříděné a recyklované odpady využít", doplnil Ing. Jan Tippner, radní Královéhradeckého kraje s gescí za životní prostředí a zemědělství.

V dubnu proběhne vyhlášení vítězů krajské soutěže ve třídění odpadů. Soutěž nese název "o čistou obec" a jsou do ní zapojeny obce a města Královéhradeckého kraje.
"V letošním roce vyhodnotíme již třetí ročník této soutěže. Velmi mne těší, s jakým zájmem se obce do soutěže zapojují. Je vidět, že soutěž si nachází čím dál tím více příznivců a pomáhá tak zlepšovat podmínky pro třídění odpadů v Královéhradeckém kraji. Nechme se překvapit, zda loňští vítězové obhájí své úspěchy anebo budou překonáni," řekl Tomáš Pešek, regionální manažer společnosti EKO-KOM, a. s. pro Královéhradecký a Pardubický kraj.

Informace o projektu najdete na webových stránkách www.cistykraj.cz.