Královéhradecký kraj má svůj "eko-bus"

CEP


Nejedná se o autobus, který by jezdil na ekologické palivo, ale jde o součást projektu Královéhradeckého kaje a společnosti EKO-KOM. Projekt nese název "Čistá obec, čisté město, čistý kraj" a je realizován již od roku 2004.

"Eko-busem nazýváme autobus veřejné hromadné dopravy, který je polepen grafickými prvky typickými pro projekt. Zejména je to logo ve tvaru sluníčka s krajinou, které má symbolizovat přírodu a její ochranu. Třídění odpadů bezpochyby patří mezi činnosti, které k ochraně životního prostředí přispívají. Každý by si měl uvědomit, že v přírodě, životním prostředí, které po sobě zanecháme, žijí a budou žít naše děti, už jen proto bychom všichni měli brát třídění odpadů jakou součást svého životního stylu", uvádí MUDr. Jiří Vambera, radní Královéhradeckého kaje s gescí za životní prostředí.

Dnes měl "eko-bus" svou premiéru. Všichni školáci, kteří jeli linkou číslo 5 ze Slatiny v 7.21 hodin, mohli během cesty do školy soutěžit o drobné ceny. "Připravili jsme pro děti soutěžní otázky o třídění odpadů a za správné odpovědi jsme je odměňovali dárečky. Rozdali jsme, samozřejmě za správné odpovědi, okolo 150-ti odměn", komentuje "eko-jízdu" manažerka projektu Ing. Lenka Bacovská z Centra evropského projektování.

Na jízdu pro školáky navazoval slavnostní křest autobusu, který proběhl od devíti hodin na terminálu autobusové dopravy v Hradci Králové. Slavnostního přestřižení pásky se ujali společně pan radní Vambera a regionální manažer společnosti EKO-KOM Tomáš Pešek.
"Jsem rád, že Královéhradecký kraj realizuje řadu akcí podobných té dnešní a aktivně tak propaguje informace o třídění odpadů. Povědomí občanů o této problematice neustále roste. Z výsledků průzkumu veřejného mínění vyplývá, že okolo 89 % obyvatel Královéhradeckého kraje považuje třídění odpadů za důležité, a vyžadují další informace o tom co a jak správně třídit", říká regionální manažer společnosti EKO-KOM Tomáš Pešek.
Každý občan Královéhradeckého kraje vytřídil v roce 2007 35, 5 kg odpadů, což je zhruba o 10 kg více než tomu bylo v roce 2004. "Pokud bychom odpad vytříděný v Královéhradeckém kraji naložili do železničního vagonu, vznikl by vlak dlouhý z Hradce Králové do Poděbrad", doplňuje Tomáš Pešek údaje o vytříděném odpadu v Královéhradeckém kraji.

foto1 foto2