Výstava projektů škol "Třídíme s Nikitou"

CEP a.s.


V rámci krajského projektu "Čistá obec, čisté město, čistý kraj", který je zaměřen na podporu třídění a recyklace odpadů proběhl II. ročník soutěže pro školy s názvem "Třídíme s Nikitou". Na výstavě, která probíhá, od poloviny září dokonce měsíce října v prostorách recepce Krajského úřadu Královéhradeckého kraje (Nový Pivovar), můžete shlédnout nejlepší školní práce z posledního ročníku soutěže (školní rok 2007/08).

Soutěže se zúčastnilo deset školních kolektivů z devíti škol. V rámci soutěže měly školy splnit pět úkolů. Jedním z úkolů byla návštěva sběrného dvora, třídící linky či jiného zařízení pro úpravu odpadů. O této návštěvě pak děti napsaly literární útvar. Dalším úkolem bylo založení kompostu a vedení kompostového deníku. Nakonec měly děti zpracovat recyklační koloběhy odpadů, ručně vyrobit papír a vytvořit průkaz "čistá škola".

Podle ohlasu škol byly nejzábavnějšími úkoly výroba papíru a návštěva třídících linek. Při výrobě papíru bylo největší zábavou mixování papíru, jeho míchání, zdobení a barvení. Někteří žáci ve svých literárních útvarech psali, jak se jim chtělo anebo nechtělo máchat ruce v kašovité hmotě papíru. "Třídící linky udělaly na děti velký dojem. Zapůsobily na ně hromady vytříděného i nevytříděného odpadu, lidé pracující u běžících pásů. Většina dětí ve svých písemných pracích slibovala, že se budou učit, aby zde nemusely nikdy pracovat," doplňuje s úsměvem ing. Lenka Bacovská z Centra evropského projektování.

školy byly za účast v soutěži odměněny koši na třídění odpadů, vítěz soutěže ZŠ a MŠ Kukleny z Hradce Králové strávil víkend v ZOO Dvůr Králové u maskota celé soutěže pro školy papouška Nikity.