Čistá obec, čisté město, čistý kraj v roce 2008

CEP a.s.


Královéhradecký kraj ve spolupráci se společností EKO-KOM, a.s. již čtvrtým rokem realizuje projekt s názvem "Čistá obec, čisté město, čistý kraj". Cílem projektu je propagovat třídění odpadů a zlepšit podmínky pro třídění odpadů v kraji.

V roce 2008 projekt nese slogan "Jakýkoliv důvod je dobrý " třiďte odpad." Stejně jako v minulých letech také letos jsou obcím zapůjčovány kontejnery na tříděný sběr, děti i dospělí mohou soutěžit a pobavit se na Barevných dnech a školáky navštěvuje naučný program Tona Obal na cestách.
Novinkou letošního roku je takzvaný EKO-bus, který jezdí na linkách MHD v Hradci Králové. V úterý 23. září pak všichni, kdo třídí odpad, mohou EKO-busem cestovat zdarma.

Také letos pokračuje soutěž obcí ve třídění odpadů. "Z průběžných výsledků vyplývá, že největším favoritem na titul "Čistá obec" je městys Nový Hrádek, který obsadil první příčky v celkovém pořadí obcí těsně před obcí Bartošovice v Orlických Horách na druhém místě," řekl nám Tomáš Pešek, regionální manažer společnosti EKO-KOM, a.s.

Od počátku projektu bylo pro obce a města Královéhradeckého kraje zakoupeno zhruba tři a půl tisíce kontejnerů pro třídění odpadů, do kterých je každý rok vytříděno zhruba deset tisíc tun papíru, plastů a skla. Tyto odpady tak nekončí na skládkách, ale jsou využity při výrobě recyklovaných materiálů a předmětů denní potřeby. "Jsem velmi potěšen sledováním výsledků projektu. Také díky jeho působení vzrostlo v porovnání s rokem 2006 množství vytříděných odpadů o více než třicet procent. To znamená nárůst o osm a půl tisíce tun vytříděných odpadů ročně." uvedl MUDr. Jiří Vambera, radní Královéhradeckého kraje s gescí za životní prostředí a zemědělství.

Již tradičně je součástí programu krajských Dožínek také Barevný den společnosti EKO-KOM. V první den Dožínek, které se uskuteční o nadcházejícím víkendu, bude kraj navíc zajišťovat dopravu škol do Šimkových sadů. "Chtěli jsme, aby Dožínky, které mají městským dětem zprostředkovat vztah k přírodě a životnímu prostředí, byly snadněji dostupné právě pro děti školního věku, které jsou pro přijímání takových impulsů velmi otevřené," uvedla Ing. Lenka Bacovská z Centra Evropského projektování, která krajský projekt řídí.