Kdo si hraje, nezlobí...aneb formou hry k třídění odpadů

CEP a.s.

Tématika třídění odpadu se v posledních letech dostává stále více do povědomí naší veřejnosti. Přispívá k tomu i kampaň Královéhradeckého kraje "Čistá obec, čisté město, čistý kraj". Její součástí jsou také oblíbené Barevné dny společnosti EKO-KOM. Hlavním cílem barevných dní je představit problematiku třídění odpadu v přehledné, srozumitelné a hlavně zábavné formě, která osloví děti i dospělé.
V Královéhradeckém kraji budou Barevné dny součástí programu Rychnovského Dividílkování, které proběhne v sobotu 30. srpna v Rychnově nad Kněžnou. Dále pak budou v programu Královéhradeckých krajských Dožínek, a to v pátek i v sobotu, tedy 19. a 20. září v Šimkových sadech. "Poslední akce, na kterou si můžete přijít vyzkoušet třídění odpadů a užít zábavy, je festival Jičín město pohádek a to v sobotu 13. září," doplnila projektová manažerka Centra evropského projektování Lenka Bacovská.
Barevný den nabízí pestrý program pro děti všech věkových kategorií. Jeho součástí je také pojízdná výstava Tonda Obal na cestách, ve které si děti vyzkouší jak správně třídit odpady, seznámí se s výrobky, které se recyklací odpadů dají vyrobit a dozví se o koloběhu vytříděných odpadů. Návštěvníci se mohou těšit na mnoho soutěží. Mimo jiné se bude skákat v pytli, jezdit na koloběžkách nebo závodit v sešlapávání PET lahví. Na akcích pomáhají Tondovi Obalovi další tři kamarádi Petka Peška, Pepa Střep a Krabice Kája. V podobě maskotů tak děti i dospělé provází světem třídění odpadů.
"Od loňského roku je součástí atrakcí Barevného dne přívěs s interaktivními panely a elektronickými hrami. Příznivci počítačů si mohou vyzkoušet počítačový kvíz, nebo na světelném panelu najít cestu odpadu od jeho vzniku až po recyklaci. Děti i dospělí si mohou vyzkoušet proces takzvané flotace a na vlastní oči se přesvědčit, že víčko a samotná PET lahev jsou vyrobeny z různých materiálů, které se za pomoci vodního víru od sebe oddělí", objasnil regionální manažer společnosti EKO-KOM Tomáš Pešek.
Barevné dny jsou organizovány již pátým rokem, za tu dobu byly součástí doprovodného programu stovek městských slavností v celé republice.
Více informací o Barevných dnech naleznete na http://www.ekokom.cz/scripts/detail.php?id=151 nebo www.cistykraj.cz