Koukli jsme se pod víko...

CEP a.s.


Vyšli jsme do ulic Hradce Králové, abychom zjistili, jak se ve městě daří třídit nápojový karton. "V Hradci Králové se nápojový karton třídí od loňského léta. Ve městě je rozmístěno 30 kontejnerů s oranžovou samolepkou, která upozorňuje na možnost třídění nápojových kartonů", sdělila ing. Pavla Finfrlová, náměstkyně primátora Hradce Králové pro životní prostředí. "V Hradci Králové se v loňském roce vytřídilo 4 980 kg nápojových kartonů, což představuje asi 250 000 krabic od džusu nebo mléka," uvedl Tomáš Pešek ze společnosti EKO-KOM, a.s.
Kontejnery jsou černé, s oranžovým víkem a s oranžovou samolepkou. Jen v centru města jsme je objevili u Centrálu, u zdravotní školy, v Kotěrově ulici, další pak v Labské kotlině. Občané města byli o umístění kontejnerů na nápojové kartony informování prostřednictvím městského tisku -Radnice. "V loni také proběhla soutě" ve sběru nápojového kartonu. Lidé označovali nápojové kartony soutěžními kupony, na třídících linkách jsme pak losovali výherce", informovala nás Ing. Lenka Bacovská, projektový manažer Centra evropského projektování a.s. "Letos na podzim chceme v rámci krajského projektu zaměřeného na podporu třídění a recyklace odpadů "Čistá obec, čisté město, čistý kraj" soutěž zase uspořádat. Záleží ale na dohodě s třídícími linkami, bez jejich spolupráce nebude soutěž realizována," doplnila Bacovská.
A co že to vlastně ten nápojový karton jež Je to obal na potraviny, který může být třívrstvý nebo dvouvrstvý. Každá z vrstev je z jiného materiálu a každá plní konkrétní funkci buď ochrannou, nebo nosnou. Papírový karton je lehký, polyetylen je nepropustný pro vodu i mikroorganismy a hliník chrání obsah před pronikáním světla. Třívrstvé kartony, s hliníkovou fólií, fungují podobně jako konzerva, takže se do nich plní nápoje s prodlouženou trvanlivostí. Nejčastěji to jsou mléka, džusy a víno. Dvouvrstvé kartony, z papíru a polyetylenu, se používají pro balení potravin určených k rychlé spotřebě. Většinou jde o kefíry, jogurtová a čerstvá mléka.
Jak se vytříděný nápojový karton dále zpracovává? Možnosti jsou dvě. V papírně po oddělení jednotlivých vrstev na výrobu papíru, páry nebo ohřev vody. Nebo se na speciální lince rozdrtí a za tepla se lisuje do desek, které je možné využít například jako stavební izolaci.
Co je důležité? Nápojový karton vypláchnout, sešlápnout a vhodit do kontejneru označeného oranžovou samolepkou, aby mohl být dále poučit.

foto1 foto2