V porovnání s průměrem v kraji občané města vytřídí zhruba třetinu odpadu

M.C.O.M.


Občané města Lázně Bělohrad ročně z odpadu vytřídí 76 tun druhotných surovin, což je něco málo přes 20 kilogramů na každého obyvatele města. Ve městě se třídí základní komodity jako plasty, sklo zvlášť na bílé a barevné a dále kovy. Bohužel zde schází systém sběru papíru. V porovnání s průměrem Královéhradeckého kraje město vytřídí pouze třetina odpadů, zbylé dvě třetiny druhotných surovin skončí bez dalšího využití na skládce odpadů.

Odpady města Lázně Bělohrad v roce 2004:
Kov 20,5 t
Plast 21,0 t
Sklo barevné 29,6 t
Sklo bílé 4,9 t
Komunální odpad 1484,3 t
Město je zapojeno od roku 2002 do systému EKO-KOM, který zajišťuje sdružené plnění povinností zpětného odběru a využití odpadů z obalů prostřednictvím systémů tříděného sběru v obcích a prostřednictvím činnosti osob oprávněných nakládat s odpadem. To znamená, že společnost EKO-KOM, a.s. fyzicky nenakládá s obalovým odpadem, ale podílí se zejména na financování nákladů spojených se sběrem, svozem, tříděním a využitím obalového odpadu.
Za vytříděný komunální odpad ve městě Lázně Bělohrad firma EKO-KOM ročně přispěje do městského rozpočtu částkou zhruba 130 tisíc korun. Pokud se podíl vytříděných druhotných surovin zvýší, zvýší se i příspěvek společnosti EKO-KOM. Budeme-li upřímní, v oblasti separace odpadů se ve městě dá mnoho věcí zlepšit, zejména ve sběru papíru, v zahuštění sběrné sítě a v rozšíření tříděného sběru o další komoditu - nápojový karton.
Královéhradecký kraj v rámci krajské kampaně na podporu separace komunálního odpadu "Čistá obec, čisté město, čistý kraj" chce letos rozmístit více než čtyři sta nových kontejnerů na tříděný odpad. V loňském roce bylo takto prostřednictvím krajské rozvojové agentury Centra evropského projektování rozmístěno na tři sta devadesát kontejnerů.
Součástí projektu je vedle nových kontejnerů i krajská komunikační kampaň navazující na celoplošnou kampaň společnosti EKO-KOM, a.s. Oproti loňskému roku, který byl zaměřen na obecnou podporu separace odpadu, bude letos kladen důraz na kvalitu vytříděného odpadu pod heslem "Nebuďte líní, třiďte správně!".