Vítězná města a obce

CEP


Vítězná města v soutěži o "Čistou obec" v roce 2007:

1. místo v kategorii nad 5 000 obyvatel - město Jaroměř, starosta ing. Jiří Klapesa
1. místo v kategorii do 5 000 obyvatel - město Solnice, starosta
1. místo v kategorii nad 500 obyvatel - obec Olešnice, starosta



Město Jaroměř, 12 767 obyvatel

Město Jaroměř se do systému EKO-KOM zapojilo v roce 2002. Od té doby vytrvale a cílevědomě pracuje na zahuštění sběrné sítě, rozšiřuje třídění ve městě o nové komodity a přijímá opatření, tak aby se množství a kvalita vytříděného odpadu neustále zlepšovala.
Jaroměř se jako jedno z prvních měst zapojilo v roce 2004 do krajského projektu "Čistá obec, čisté město, čistý kraj", který je realizován Královéhradeckým krajem ve spolupráci se společností EKO-KOM, a.s. V rámci tohoto projektu jsou městům a obcím zapůjčovány nádoby na tříděný sběr. Město Jaroměř touto cestou získalo již 60 kusů nádob, o které zahustilo svou sběrnou síť.
V roce 2005 město zavedlo oddělený sběr bílého a barevného skla a v roce 2006 zahájilo sběr nápojového kartonu.
Město vede aktivní informační kampaň o třídění odpadů formou letáků do schránek a článků v místním tisku. Základní školy pravidelně navštěvuje zábavně-naučná výstava společnosti EKO-KOM, a.s. nazvaná Tonda Obal na cestách.
Titul "čistá obec" získává město již podruhé. Naposledy bylo město stejným titulem oceněno v loňském roce. V roce 2005 se město umístilo na třetím místě v celorepublikové soutěži o křišťálovou popelnici společnosti EKO-KOM.
Opakované prvenství v krajské soutěži, získání titulu "Čistá obec" v kategorii obcí nad 5 000 obyvatel a umístění mezi nejlepší městy v rámci celé republiky je výsledkem dlouholeté činnosti a práce města v oblasti třídění odpadů a potvrzuje správnost a účinnost politiky města v oblasti odpadového hospodářství.

množství vytříděných odpadů dle jednotlivých druhů v roce 2007:
papír 22,6 kg/obyvatele
plast 8,5 kg/obyvatele
sklo bílé 2,6 kg/obyvatele
sklo barevné 8,2 kg na obyvatele
nápojový karton 0,1 kg/obyvatele


Město Solnice, 2 245 obyvatel

Solnice je jedním z prvních měst Královéhradeckého kraje, které se zapojila do systému EKO-KOM. Se svými 2 245 obyvateli se město řadí mezi menší města v kraji. Přesto, že se jedná o malé město, dokázala se Solnice zařadit mezi nejlepší města v Královéhradeckém kraji v oblasti třídění odpadů. Solnice provozuje málo obvyklý systém sběru a svozu tříděného odpadu. Město zvolilo systém maloobjemových nádob, hustě rozmístěných mezi domy. Občané tak mají k místům na třídění odpadu blíže. Město pravidelně organizuje svozy velkoobjemových a nebezpečných odpadů a sběr vyřazených elektrozařízení. Ve spolupráci s místní svozovou firmou město pravidelně informuje o sběru a svozech odpadů a podílí se na výchově dětí, mládeže a dospělých.
Na svém území město provozuje sběrný dvůr, který, mimo jiné, slouží také pro sběr vyřazených elektrozařízení.

množství vytříděných odpadů dle jednotlivých druhů v roce 2007:
papír 27,1 kg/obyvatele
plast 14,6 kg/obyvatele
sklo bílé 0,2 kg/obyvatele
sklo barevné 15,5 kg na obyvatele
nápojový karton 0,2 kg/obyvatele


Obec Olešnice (okres Rychnov nad Kněžnou), 415 obyvatel

Olešnice se s 415 obyvateli řadí do skupiny nejmenších obcí Královéhradeckého kraje. Obec má v třídění odpadů dlouhou tradici. Kategorie obcí do 500 obyvatel byla v II. ročníku soutěže vyhlášena poprvé a vítězství Olešnice v této kategorii je výsledkem dlouhodobé a systematické práce úřadu a občanů obce.
V obci se třídí a sbírají všechny druhy odpadů včetně odděleného sběru bílého a barevného skla, sběru nápojových kartonů, kovových obalů, nebezpečných a velkoobjemových odpadů a zpětného odběru elektrozařízení. Nejen že obec nabízí občanům možnost třídění a sběru všech druhů odpadů, ale také se může pochlubit nejhustší sítí sběrných nádob na tříděný sběr v Královéhradeckém kraji. V Olešnici je rozmístněno 41 nádob na tříděný sběr. To znamená, že na každých 10 obyvatel obce připadá jedna nádoba na tříděný sběr. Zejména tyto skutečnosti právem vynesly Olešnici na první místo v soutěži o čistou obec.


množství vytříděných odpadů dle jednotlivých druhů v roce 2007:
papír 12,8 kg/obyvatele
plast 12,1 kg/obyvatele
sklo bílé 0,9 kg/obyvatele
sklo barevné 14,5 kg na obyvatele
nápojový karton 0,2 kg/obyvatele