Obce získávají kontejnery za zvýhodněných podmínek

CEP


Už čtvrtým rokem je v Královéhradeckém kraji realizován, ve spolupráci se společností EKO-KOM, a.s., krajský projekt na podporu třídění a recyklace odpadů nazvaný "Čistá obec, čisté město, čistý kraj".
Součástí tohoto projektu je i Projekt nádob. Města a obce žádají o kontejnery z projektu. O přidělení kontejnerů pak rozhoduje především hustota sběrné sítě (počet již umístěných kontejnerů) ve městě, tak aby byla zachována efektivnost využití kontejnerů. "Každý rok požadavky obcí minimálně dvojnásobně přesahují rozpočet našeho projektu. V letošním roce byl uskutečněn nákup nádob za 2 000 000 Kč. Předpokládáme, že podobně tomu bude i příští rok," sdělil nám MUDr. Jiří Vambera, radní Královéhradeckého kraje s gescí za životní prostředí.
Během doby realizace projektu bylo do Královéhradeckého kraje rozmístěno bezmála 1 500 nových kontejnerů na tříděný odpad, které jsou vázány podmínkou dokoupení jednoho kontejneru obcí, za každé tři, které obec získala z projektu. Faktické číslo nových kontejnerů je tedy daleko vyšší, i přesto je množství kontejnerů v kraji stále nedostatečné, což vyplývá ze statistik společnosti EKO-KOM. V letošním roce bylo z projektu nakoupeno 85 kontejnerů na papír, 49 kontejnerů na barevné sklo, 77 kontejnerů na bílé sklo a 54 kontejnerů na plasty.
"Vzhledem k přetrvávající potřebě a tlaku zpracovatelů sbírat odděleně bílé a barevné sklo, byly přednostně uspokojovány požadavky obcí, které žádaly o kontejnery na sklo," informoval nás Tomáš Pešek, regionální manažer společnosti EKO-KOM, a.s.


Seznam obcí s počtem a druhem přidělených kontejnerů naleznete na www.cistykraj.cz (projekt nádob, jsou zde uvedeny obce a jim přidělené kontejnery od roku 2004).