Nejčastější omyly a mýty v třídění odpadu!


Kde jsou ty doby, kdy se do jedné popelnice házely odpadky bez ladu a skladu? Dnes už můžeme i v těch nejmenších obcích vidět barevné kontejnery, které slouží k separaci odpadu. Bohužel se ale stále můžeme setkat s velkým množstvím případů, kdy lidé nevědomky třídí špatně. Pojďme si tedy připomenout, na co si dát obzvlášť pozor.
Telefonní přijímač nebo radiomagnetofon sice obsahuje plasty, do kontejnerů na jejich sběr ale určitě nepatří. Elektronická zařízení se odváží na sběrný dvůr. Do kontejnerů na plast dále nepatří textilie z umělých vláken, linolea a jiné výrobky z PVC, kabely, videokazety, molitan, guma nebo například plastové obaly, které jsou znečištěné od chemických látek či olejů. PET lahve naopak do kontejnerů na plast samozřejmě patří, nemusíte ale nutně odšroubovávat víčka. Při dalším zpracovávání budou strojem oddělena.
Do kontejnerů na sklo nepatří porcelán, zářivky, žárovky, zrcadla, obrazovky nebo třeba počítačové monitory.
Zejména maminky by si měly dávat pozor v případě jednorázových dětských plen. Těm se sice říká papírové, do kontejnerů na papír ale rozhodně nepatří. Stejně tak to platí u papíru znečištěného nebo dehtového.
Podle Tomáše Peška, regionálního manažera EKO-KOM, a.s. pro Královéhradecký a Pardubický kraj, je správné třídění opravdu důležité: "Komunální a nebezpečné odpady v tříděném sběru prodražují nebo dokonce znemožňují jeho recyklaci a využití".
Další zajímavé podrobnosti na téma správného třídění odpadu najdete na internetových stránkách www.jaktridit.cz.