Na Dožínkách v Hradci Králové se bude také třídit odpad


Již po třetí bude součástí programu Královéhradeckých krajských dožínek Barevný den společnosti EKO-KOM, a.s. V pátek 14. září 2007 se v Šimkových sadech v Hradci Králové návštěvníci dozví řadu zajímavostí na téma třídění odpadu. Začátek akce je v 10 hodin. Barevné dny jsou součástí kampaně Královéhradeckého kraje na podporu třídění a recyklace odpadů "Čistá obec, čisté město, čistý kraj".

"Barevné dny mají od letošního roku novou podobu. Do oploceného areálu světa třídění a recyklace odpadů se vstupuje nafukovací branou, ze které na vás mávají maskoti třídění. Součástí jsou také odpočinkové zóny - lavičky, slunečníky a židle. Novinkou je i přívěs, ve kterém jsou promítány filmy o třídění odpadů. Návštěvníci si zde mohou vyzkoušet rovněž počítačové kvizy, shlédnout světelná schémata recyklačních koloběhů, ale také se například seznámit s praktickou ukázkou procesu oddělení víček PET lahví od lahví samotných," prozradil Jiří Novák, koordinátor Barevného dne. Děti se mohou také těšit na závody v sešlapávání PET lahví, skákání v pytli, maxi domino nebo jízdu na koloběžkách.

"Barevné dny jsou veřejností velmi oblíbené a vždy jsou příjemným zpestřením městských slavností. Jejich rozšíření vítám a věřím, že nové atrakce přispějí k ještě většímu zájmu veřejnosti o téma třídění odpadů" řekla Lenka Bacovská, projektový manažer Centra evropského projektování, které se podílí na realizaci krajské kampaně.

Hlavní postavou Barevných dní je Tonda Obal. Tato postavička provede děti i dospělé zábavnou formou světem třídění a recyklace odpadů. Tradičně mu budou pomáhat tři kamarádi - Pepa Střep, Petka Peška a Krabice Kája. Tonda Obal návštěvníkům názorně vysvětlí koloběh odpadů od jejich vzniku až po recyklaci a ukáže materiály, které je možné recyklací odpadů vyrábět.






Barevný den bude i na festivalu "Jičín - město pohádek"

Součástí programu festivalu "Jičín - město pohádek" bude Barevný den společnosti EKO-KOM, a.s. Akce proběhne v sobotu 15. září 2007, se v Husově ulici u Žižkova náměstí od 9 hodin.