Soutěž "Třídíme s Nikitou!" už zná své vítěze


Vyhlášena byla v září loňského roku v rámci krajské kampaně "Čistá obec, čisté město, čistý kraj"a hlavním cílem byla podpora třídění a recyklace odpadů. Celkem se soutěže zúčastnilo 18 školních týmů ze základních a mateřských škol z Královéhradeckého kraje. Sami žáci měli za úkol vytvořit návrhy kampaně, jejímž cílem je upozornit na problematiku třídění odpadů své vlastní okolí. Cílovou skupinou tedy byli rodiče, kamarádi nebo spolužáci. Soutěžící týmy měly následně své návrhy i prakticky zrealizovat. "Děti jsme oslovili zcela záměrně. Pokud se totiž ony samy naučí třídit odpad, mohou následně tento zvyk přenášet i na své rodiče. A u nich samozřejmě předpokládáme, že svým dětem půjdou i v tomto příkladem", doplnila ředitelka Centra evropského projektování ing. Klára Dostálová.
Mezi hodnotící kritéria jednotlivých prací patřila nápaditost, promyšlenost, grafické ztvárnění, ilustrace, ale také slogan a heslo. To mělo vtipně vystihnout hlavní sdělení. Hodnocena byla i realizace návrhu.
Všechny týmy byly rozděleny podle okresů do čtyř skupin. Nejlepší práce z každé skupiny bude oceněna sadami pro třídění odpadů.
V okrese Hradec Králové zvítězila Základní a mateřská škola Boharyně. Nejlepší tým okresu Trutnov je ze Základní školy Úpice-Lány a v okrese Jičín skončila první Základní škola K. J. Erbena a MŠ Korálka z Miletína. V okrese Rychnov nad Kněžnou pak vyhrála Základní škola Potštejn.
Jednou sadou košů je za významný přínos hodnocena Základní škola Kocbeře, Základní škole Nový Bydžov pak patří dvě sady za nejlepší počin. Cenu poroty a jednu sadu košů získá Základní škola Lično a tým Základní školy Sever vymyslel nejhezčí slogan. Patří mu proto rovněž jedna sada.
Absolutní vítězem se staly Základní škola K. J. Erbena a MŠ Korálka z Miletína. Kolektiv autorů vyhrál víkendový pobyt do hotelu Safari v ZOO Dvůr Králové nad Labem. "Děti se dostanou do míst, která nejsou veřejnosti běžně přístupná", dodala Jana Myslivečková z oddělení propagace Královédvorské zoologické zahrady.
Se ZOO Dvůr Králové navíc přímo souvisí samotný název celého projektu. Jeho maskotem je totiž od roku 2005 papoušek Ara ze zdejší zahrady, který se jmenuje právě Nikita. Podle tvůrců projektu byl zvolen zcela záměrně. Jeho pestré zabarvení - žlutá, modrá, zelená - přesně odpovídá barvám kontejnerů na sběr plastů, papíru a skla.
Slavnostní vyhlášení proběhne ve čtvrtek 21. června 2007 v prostorech Krajského úřadu v Hradci Králové. Organizátoři mimo jiné přislíbili i účast samotného papouška Nikity!