Kraj rozdává městům a obcím nové kontejnery na tříděný odpad

M.C.O.M.


V rámci projektu na podporu separace odpadu Čistá obec, čisté město, čistý kraj, který Královéhradecký kraj realizuje se společností EKO-KOM, a.s., letos města a obce v našem kraji dostanou celkem 212 nových kontejnerů na tříděný odpad.

Podmínky projektu pro přidělení nových kontejnerů ukládají obcím přikoupit z vlastních zdrojů jeden kontejner za každé tři, které jim zajistí kraj. "V letošním roce jsme přednostně vyhověli obcím, které žádaly o kontejnery na bílé sklo, protože oddělený sběr bílého a barevného skla se stává nezbytným," řekla ing. Markéta Zrůstová z regionální rozvojové agentury kraje Centra evropského projektování, která projekt financuje. "Celkem jsme letos nakoupili nádoby za jeden milion sedm set tisíc korun," dodala Zrůstová.

Loni se v této kampani rozmístilo přes šest set kontejnerů na papír, bílé a barevné sklo a plast. Letos bylo přiděleno nejvíce kontejnerů na bílé sklo. "Obecně totiž platí, že nejenom na českém trhu je velká poptávka po bílém střepu a bílého skla vhodného k recyklaci je nedostatek," informoval nás regionální manažer společnosti EKO-KOM, a.s. Tomáš Pešek. Proto bylo rozhodnuto, že stejně jako letos, tak i v příštím roce bude z prostředků krajského projektu Čistá obec, čisté město, čistý kraj podporován zejména nákup nádob na oddělený sběr bílého skla.