Starostové na jaroměřsku si pochvalují spolupráci

19. října se konal na Městském úřadu v Jaroměři seminář na téma "Problematika třídění a recyklace odpadů". Seminář byl určen starostům a pracovníkům odborů životního prostředí městských a obecních úřadů. Na semináři byly diskutovány informace ze systému EKO-KOM, možnosti spolupráce obcí v rámci kampaně Čistá obec, čisté město, čistý kraj. Semináře se zúčastnil majitel svozové společnosti RUND pan Ladislav Rund.

Zástupce společnosti EKO-KOM, a.s. Tomáš Pešek informoval zejména o změnách ve výkaznictví, změnách sazebníku odměn a bonusů k odměnám pro obce. "Důležitou změnou je přechod na čtyř komoditní sběr z původního tří komoditního. K plastům, sklu a papíru přibyl nyní nápojový karton, jako čtvrtá komodita sběru. Pokud obec vykáže sběr všech čtyř komodit získává v systému EKO-KOM odměnu v podobě čtyř procent celkové odměny," sdělil nám regionální manažer společnosti EKO-KOM, a.s. Tomáš Pešek.

Právě otázka sběru nápojového kartonu, zejména jeho systému, byla dalším tématem diskuse. Sběr nápojového kartonu je možné realizovat v podstatě třemi způsoby. Kombinovaným sběrem plastů a nápojových kartonů, sběrem nápojových kartonů do samostatných nádob a sběrem do speciálních pytlů. Záleží na obci, který způsob zvolí a jak se dohodne se svozovou firmou ve své obci. Přítomnost ředitele svozové společnosti RUND pana Ladislav Runda byla účastníky velmi vítána, řada konkrétních dotazů byla řešena přímo na semináři. "Semináře jsem se zúčastnil velice rád. K nezbytnému teoretickému výkladu jsem přispěl reálnými skutečnostmi," říká pan Rund.

Dalším důležitým tématem semináře byl oddělený sběr bílého a barevného skla. Obce byly informovány o nutnosti sbírat bílé a barevné sklo odděleně, protože se dostáváme do situace, kdy odběr barevného skla je podmíněn dodávkou i skla bílého. Obecně totiž platí, že nejenom na českém trhu je velká poptávka po bílém střepu a bílého skla vhodného k recyklaci je nedostatek. Proto bylo rozhodnuto, že stejně jako letos, tak i v příštím roce bude z prostředků krajského projektu Čistá obec, čisté město, čistý kraj podporován zejména nákup nádob na oddělený sběr bílého skla. V letošním roce bylo v rámci projektu Královéhradeckého kraje nakoupeno 101 nádob určených pro sběr bílého skla.

foto1 foto2