Pohled na nevytříděný obsah popelnice lidi šokuje

Již třetím rokem probíhá na území Královéhradeckého kraje projekt "Čistá obec, čisté město, čistý kraj". Cílem projektu je upozornit občany na význam třídění odpadů a jejich recyklaci. Krajský úřad Královéhradeckého kraje ve spolupráci se společností EKO-KOM, a.s. organizuje řadu seminářů, výstav a osvětových programů. Novým prvkem kampaně v roce 2006 je tzv. "prosklený kontejner".

Prosklený kontejner je názornou ukázkou třídění odpadů a toho, co vše lze z domovního odpadu, který je běžně vyhazován do kontejneru vytřídit. Již tisíce lidí Královéhradeckého kraje mělo možnost vidět jak vypadá obsah jejich popelnice.

Cesta kontejneru krajem byla zahájena Královéhradeckými Dožínkami, tuto akci navštívilo kolem třiceti tisíc lidí. Následně kontejner putoval do Kostelce nad Orlicí. Kontejner navštěvovaly učitelky s dětmi, zastavovala se u něj i běžná veřejnost. "Jen dětí ze škol, které se přišly na kontejner podívat bylo okolo šesti stovek," sdělila nám Marcela Černohorská z odboru životního prostředí v Kostelci n. O. "Domnívám se, že pohled na nevytříděný odpad v kontejneru je natolik otřesný, že si školáci uvědomí nutnost třídění odpadů. Navíc je kontejner doplněn cedulemi, které vysvětlují co se s odpadem děje po jeho vhození do správného kontejneru, což považuji za důležité," doplnila paní Černohorská.

Kontejner z Kostelce dále putoval do Bolehoště, Rychnova nad Kněžnou, v tomto týdnu (16. - 20. 10. 06) bude součástí ukázky třídění v Chotěvicích a následně bude umístěn v Hradci Králové.

Více informací o kontejneru naleznete na webových stránkách projektu www.cistykraj.cz, Na těchto stránkách lze zažádat o jeho zapůjčení.

foto1