Odborník na recyklaci obalů "Tonda Obal"

M.C.O.M.


Dne 3. října se děti a učitelé ze základní školy "ÚL" v Úpici budou učit správně třídit odpad.
školu navštíví pojízdná výstava společnosti EKO-KOM "Tonda Obal na cestách". Ten jako na mnoha jiných školách v republice bude formou her a zábavných kvizů učit děti
i dospělé poznávat jednotlivé druhy odpadů a správně je třídit.

Čím ale bude "Tonda Obal" v Úpici výjimečný? "V ten samý den na škole proběhne seminář pro pracovníky samosprávy a pedagogy o problematice třídění odpadů, kde budou řešeny nejen stávající problémy, ale zároveň se budeme zabývat možnostmi rozšíření tříděného sběru o další komodity. Jako jsou čiré sklo a nápojové kartony", říká manažer Svazku obcí Jestřebí hory Mgr. Jan Balcar, Ph.D.
Výstava o zpracování a recyklaci obalů "Tonda Obal na cestách" návštěvníkům srozumitelnou formou odpovídá na otázky: Proč se třídí odpady? Co se třídí? A jak se odpady recyklují? "Tato výstava navštívila s úspěchem již stovky základních škol po celé České republice," říká Martina Stejskalová ze společnosti EKO-KOM, a.s. Tonda Obal je postavička (maskot), která provází děti světem třídění a recyklace odpadů. Součástí programu je výklad lektora, hra "třídění odpadů", panely ukazující koloběhy odpadů (od vzniku až po recyklaci) a vzorky materiálů vyrobených recyklací odpadů.
Město Úpice se zapojilo do soutěže "Čistá obec", kterou vyhlásil Královéhradecký kraj
ve spolupráci se společností EKO-KOM, a.s. a v průběžném pořadí obsadilo se 7,1 kg vytříděných odpadů připadajících na jednoho obyvatele osmačtyřicáté místo. Soutěž "Čistá obec" je součástí krajského projektu na podporu třídění odpadů "Čistá obec, čisté město, čistý kraj". Více informací o ní naleznete na webových stránkách projektu www.cistykraj.cz.