Obce Královéhradeckého kraje se mohou zapojit do soutěže "Čistá obec"

M.C.O.M.


Krajský úřad Královéhradeckého kraje ve spolupráci se společností EKO-KOM, a.s. vyhlásil soutěž "Čistá obec", kterou chce motivovat obce Královéhradeckého kraje ke zvýšení účinnosti odděleného sběru využitelných a nebezpečných odpadů.

Přihlášené obce jsou rozděleny do dvou kategorií podle počtu obyvatel do 5-ti a nad 5 tisíc. Soutěž proběhne v období od 1. ledna do 31. prosince 2006 a hodnocena budou následující kritéria:
- celková výtěžnost sběru papíru, plastů a skla v přepočtu na jednoho obyvatele
- celková výtěžnost sběru nebezpečných odpadů od občanů příslušné obce v přepočtu na jednoho obyvatele
- celková výtěžnost sběru elektroodpadu, vč. zpětného odběru elektrozařízení v přepočtu na jednoho obyvatele.

"Pro vyhodnocení výtěžnosti sběru papíru, plastů a skla budou použita data ze systému společnosti EKO-KOM," říká regionální manažer společnosti EKO-KOM, a.s. Tomáš Pešek. "Data o elektroodpadech zaslaná obcemi budou porovnána s evidencí provozovatele kolektivního systému pro zpětný odběr elektrozařízení," doplňuje pracovník odboru životního prostředí Královéhradeckého kraje ing. Václav Kalousek.

Podklady pro vyhodnocení soutěže budou obce zasílat na adresu krajského úřadu a to do 28. února 2007. Vyhlášení nejlepích obcí a předání titulu "Čistá obec" proběhne v březnu 2007.
Pravidla a průběžné výsledky soutěže jsou k dispozici na www.cistykraj.cz.

Do průběžného hodnocení soutěže je zahrnuto na 300 obcí Královéhradeckého kraje. Přičemž prvenstí prozatím drží město Pec pod Sněžkou (okres Trutnov).

Výsledky dle kategorií obcí a jednotlivých hodnocených kritérií naleznete na www.cistykraj.cz.