"Barevný den" na podporu třídění odpadu v Kostelci nad Orlicí

Součástí dne dětí v Kostelci nad Orlicí ve čtvrtek 1. června bude "Barevný den", zábavný program pod širým nebem s celou řadou atrakcí a soutěží v oblasti třídění odpadů.
První červnový den v Kostelci bude určen především pro všechny děti, žáky a studenty z místních mateřských, základních a středních škol. Akce, kterou pořádá město Kostelec nad Orlicí ve spolupráci se společností EKO-KOM, začíná již od devíti hodin na Palackého náměstí.
Vedle různých soutěží tématicky spojených s tříděním odpadu (maxi domido, závody v sešlapávání PET lahví, jízda na koloběžkách, apod.) je součástí Barevných dnů pojízdná výstava Tonda Obal na cestách, která s úspěchem navštívila již stovky základních škol po celé České republice a oslovila cca 600 000 dětí. Tonda Obal je postavička (maskot), která provází děti světem třídění a recyklace odpadů.
Barevné dny však nejsou určeny pouze pro děti, ale i pro dospělou veřejnost. Součástí programu je výklad lektora, hra "třídění odpadů", panely ukazující koloběhy odpadů (od vzniku až po recyklaci) a vzorky materiálů vyrobených recyklací odpadů. Na akcích mu pomáhají další tři kamarádi - Petka Peška, Pepa Střep i Krabice Kája - zástupci jednotlivých druhů tříděného odpadu. V podobě maskotů tak dětem i dospělým pomáhají projít na akcích světem třídění odpadů zábavnou formou.
V Kostelci se tato akce koná jako součást krajské kampaně na třídění odpadu Královéhradeckého kraje Čistá obec, čisté město, čistý kraj. V rámci celostátní kampaně společnosti EKO-KOM navštíví Barevné dny v období od dubna do října zhruba padesátku českých a moravských měst a obcí.
Barevné dny probíhají ve spolupráci s městy a stávají se součástí tradičních slavností (např. Den Země, Den Dětí, jarmarky, dožínky apod.) v období duben až říjen. Jejich hlavním zaměřením je výchova dětí a dospělých ke třídění odpadů. Barevné dny se staly v regionech oblíbenými především díky zábavným soutěžím pro celou rodinu.