V soutěži Třídíme s Nikitou je vítězem základka Schulzovy sady z Dvora Králové

EURO P.R.

Dvůr Králové nad Labem, 19. 6. 2014 ? Porota soutěže ?Třídíme s Nikitou? ani letos neměla lehkou práci. Do sedmého ročníku soutěže základních škol z Královéhradeckého kraje, která rozvíjí kreativitu a tvůrčí činnost dětí i zájem o třídění a recyklaci odpadů, bylo přihlášeno třináct projektů. Jako nejlepší byl vyhodnocen projekt žáků královédvorské Základní školy Schulzovy sady. Žáci za odměnu stráví dva dny v ZOO Dvůr Králové nad Labem.

Do soutěže, jejímž patronem je papoušek ara ararauna Nikita z královédvorské zoologické zahrady, se letos zapojilo na 170 žáků z prvních až devátých ročníků základních škol. Některé školy poslaly projekty dva, celkem se sešlo třináct projektů.
?Osobně jsem dlouholetým podporovatelem soutěže ?Třídíme s Nikitou?. Považuji za dobrý nápad propojit ekologickou výchovu s rozvojem kreativního myšlení dětí. A přidat k tomu jako výhru návštěvu zoologické zahrady spojenou s dobrodružným přenocováním v safari, to je třešinka navíc,? prohlásil Jan Tippner, radní Královéhradeckého kraje zodpovědný za životní prostředí a zemědělství.
Úkolem dětí bylo navrhnout a vyrobit nápaditý odpadkový koš, který bude splňovat všechny požadavky a potřeby pro třídění odpadů ve škole. A ještě o něm napsat báseň. ?Porota hodnotila nápad, kreativitu, grafickou, estetickou i literární úroveň zpracovaného projektu,? uvedla Dana Vostřezová z Centra investic, rozvoje a inovací, které je v rámci projektu ?Čistá obec, čisté město, čistý kraj? organizátorem soutěže. ?Kromě koše se účastníci soutěže i měli zamyslet i nad tím, které činnosti ve škole v souvislosti s tříděním odpadů vykonávají a sepsat je. Právě jejich počet byl dalším kritériem hodnocení,? dodala Vostřezová.
Školáci z vítězné Základní školy Schulzovy sady vyrobili hned několik odpadkových košů. Nazvaly je Ušák, Puntík, Raketa a Týpí a už samotné názvy napovídají jejich tvary. Konstrukce košů jsou vyrobeny z prutů a větví, které jsou polepeny a ozdobeny obrázky a kolážemi se symboly třídění odpadů. Na první pohled je zřejmé, kam patří papír, plasty nebo třeba starý textil. ?Inspiraci pro použití přírodních materiálu děti získaly v parku, kam šly v rámci výtvarné výchovy. Byl to okamžitý nápad,? prozradila vedoucí vítězného týmu, paní učitelka Pavlína Fléglová. ?Soutěže se účastníme každoročně a vždy se umísťujeme v první polovině pořadí,? pochlubila se.
Účast v soutěži přinesla škole 200 bodů do celorepublikového školního projektu Recyklohraní, jehož partnery jsou společnosti ASEKOL a ELEKTROWIN. Vítězná škola také získává titul Čistá škola 2014. ?Tento titul navazuje na náš celokrajský projekt Čistá obec, čisté město, čistý kraj. Naším cílem je mezi českou společností, od dětí až po seniory, rozšířit povědomí o třídění odpadů a také o tom, že taková činnost může být zábavná,? řekl Jiří Záliš, regionální manažer EKO-KOM, a.s. pro Královéhradecký kraj.
Výsledky soutěže byly vyhlášeny v královédvorské zoologické zahradě na Ostrově lemurů a ceny kromě vítězů přebíraly také týmy na druhém a třetím místě. Stříbrná příčka patří Základní a mateřské škole z Ohnišova s projektem ?Čapí hnízdo?, o bronz se dělí hned dvě školy. Shodný počet bodů dosáhli žáci ze Základní a mateřské školy Rooseveltova v Teplicích nad Metují s projektem ?Kytička? a ze Základní a mateřské školy v Dobré vodě u Hořic s projektem ?Recyklomašina?. ?Zajímavé je, že škola z Ohnišova se na stejné pozici umístila i vloni. Tento stříbrný tým do Dvora Králové doprovodili také spolužáci z druhého soutěžního týmu, který se umístil letos jako čtvrtý,? doplnila Dana Vostřezová.
Vítězná škola získala nejvíce bodů za originalitu odpadkových košů, děti z Ohnišova zaujaly jednoduchostí a praktičností koše, třetí týmy zase grafikou a nápaditostí.

foto1