Hned tři obce obhájily své loňské umístění v soutěži Čistá obec

EURO P.R.


Další, v pořadí už 8. ročník soutěže Čistá obec, je u konce. V Hradci Králové byly slavnostně vyhlášeny výsledky a předány ceny vítězným obcím. Soutěže se účastnilo více než 400 obcí a měst z celého Královéhradeckého kraje a některé z nich se staly skutečnými šampiony. Třem obcím a městům se totiž podařilo obhájit svá loňská umístění.

Čistá obec 2013 je soutěží obcí a měst ve sběru tříděného odpadu. Hodnotí se efektivita sběru a celková výtěžnost jednotlivých komodit, dalšími kritérii jsou i sběr nebezpečných odpadů, bioodpadů a zapojení do kolektivních systémů zpětného odběru vysloužilých elektrospotřebičů. S těmito kritérii si nejlépe poradila obec Malá Úpa, která se stala nejen vítězem ?nejmenší? kategorie, ale také vítězem absolutním. ?Jsme na horách, v národním parku, takže nás k třídění odpadů vede ochrana životního prostředí. Ale také chceme mít obec čistou, pěknou,? prozradil starosta Malé Úpy Martin Prokop a dodal, že částečnou motivací pro třídění odpadu je i ekonomické hledisko. ?Jsme až u hranic, takže nás doprava a svoz odpadu stojí hodně peněz, ale část finančních prostředků se nám vrací zpátky. Ovšem ochrana přírody kolem nás je hlavní,? dodává starosta. Malá Úpa má necelých 150 obyvatel, a tak finanční odměna 100 tisíc korun za vítězství ve své kategorii a dalších 30 tisíc korun za absolutní vítězství jistě bude významným příspěvkem do obecního rozpočtu. Malá Úpa zvítězila v kategorii do 300 obyvatel, za ní se umístila obec Říčky v Orlických horách a třetí příčka patří obci Březina, která byla v soutěžním roce 2011 Skokanem roku.

V další kategorii od 300 do 2000 obyvatel se umístili hned dva šampioni soutěže. Své loňské prvenství obhájilo město Pec pod Sněžkou, druhé místo pak zopakovala Třebihošť. Nováčkem v této kategorii je městys Černý Důl, který obsadil místo třetí.
Ocenění se udělovala i ve třetí soutěžní kategorii nad 2000 obyvatel. Zde se prosadilo město Úpice, druhé místo z minulého ročníku obhájilo město Solnice a trojici nejlepších doplnilo město Hronov.

Posledním oceněním je titul Skokan roku udělený obci, která se v meziročním srovnání posunula o nejvíce příček vzhůru. Za rok 2013 takovou obcí byla vesnice Vřesník na Jičínsku s necelou stovkou obyvatel. Ta poskočila z loňské příčky s číslem 402 o neuvěřitelných 298 míst až na 104. pozici.

?Zajímavé je, že přeborníky v třídění odpadů jsou především malé obce. Těší nás, že i v těchto vískách si potřebu sběru tříděného odpadu uvědomují. Je to doklad toho, že nejen soutěž Čistá obec, ale i další naše projekty mají smysl,? uvedl Jiří Záliš, regionální manažer společnosti EKO-KOM, a.s. Právě ta je ve spolupráci s Královéhradeckým krajem, Centrem investic, rozvoje a inovací spolu s kolektivními systémy společností ASEKOL s.r.o. a ELEKTROWIN a.s. organizátorem soutěže. Tyto kolektivní systémy vyhlašují své speciální ceny.

Cenu kolektivního systému ASEKOL získává obec, která dosáhne nejvyšší výtěžnosti zpětného odběru vysloužilých elektrozařízení, jako jsou informační technologie, telekomunikační zařízení, hračky, lékařské a měřicí přístroje a spotřebitelské zařízení včetně televizorů a počítačových monitorů. Toto ocenění v kategorii do 2000 obyvatel získal městys Mlázovice, v kategorii od 2000 do 5000 obyvatel město Sobotka a v kategorii nad 5000 obyvatel bylo nejlepší město Česká Skalice. ASEKOL udělil i jednu speciální odměnu a to částku 10 tisíc korun obci Lodín za výtěžnost zpětného odběru elektrozařízení bez televizorů a monitorů v přepočtu na jednoho obyvatele.

Posledním oceněním v rámci soutěže Čistá obec je Cena kolektivního systému ELEKTROWIN, která je v letošním ročníku soutěže udělována poprvé. Zde se hodnotila nejvyšší dosažená výtěžnost zpětného odběru elektrozařízení ve skupinách velké a malé domácí spotřebiče, elektrické a elektronické nástroje. V kategorii do 2000 obyvatel uspěla obec Sadová, nad 2000 obyvatel město Česká Skalice. Další hodnocenou kategorií byla nejvyšší dosažená průměrná naplněnost WINTEJNERU velkými a malými domácími spotřebiči, kterou získala obec Rokytnice v Orlických horách.

Umístěným obcím gratuloval také radní Královéhradeckého kraje zodpovědný za životní prostředí Jan Tippner, který soutěž podporuje již několik let. ?Vloni jsem říkal, že obce v Královéhradeckém kraji jsou v třídění odpadů velmi dobré, a letos toto své přesvědčení musím zopakovat. Vážím si toho, že obce a města berou sběr tříděného odpadu vážně a pomáhají tím nejen ochraňovat životní prostředí, ale především naplňovat myšlenky projektu ?Čistá obec, čisté město, čistý kraj?. O to přeci nám všem jde ? žít v krásném a čistém prostředí,? prohlásil Jan Tippner.

S ukončením soutěže Čistá obec 2013 byl současně vypsán i ročník následující. Obce a města v Královéhradeckém kraji se opět mohly zapojit do soutěže o zajímavou finanční odměnu. Kritéria hodnocení soutěže Čistá obec 2014 i vypsané kategorie se oproti minulému ročníku nijak neliší. Soutěž probíhá po celý kalendářní rok a její výsledky budou vyhlášeny v dubnu příštího roku.

Více informací nejen o soutěži, ale i dalších projektech, je možné najít na internetových stránkách www.cistykraj.cz.

foto1 foto2