Absolutním vítězem soutěže Třídíme s Nikitou je škola z Chlumce nad Cidlinou

EURO P.R.


Dvůr Králové nad Labem, 24. 6. 2013 ? Devatenáct základních škol z Královéhradeckého kraje se zapojilo v šestém ročníku soutěže ?Třídíme s Nikitou? do bojů o titul ?Čistá škola?. Soutěž, která byla vyhlášena v rámci projektu ?Čistá obec, čisté město, čistý kraj?, měla rozvíjet nejen kreativitu a tvůrčí schopnost dětí, ale také zvýšit jejich zájem o problematiku třídění a recyklace odpadů. Maskotem soutěže je papoušek Nikita z královédvorské zoologické zahrady, kde se uskutečnilo slavnostní vyhlášení výsledků.

Do soutěže se letos zapojilo 244 žáků z prvních až devátých ročníků základních škol. Porotě bylo doručeno šestadvacet projektů z devatenácti škol z Královéhradeckého kraje. Některé školy totiž podaly projekty hned dva. ?Školy mohly do soutěže přihlásit skupiny maximálně patnácti žáků, které měly tři úkoly ? vyrobit koláž, složit báseň a také vyplnit testové otázky na téma třídění a recyklování odpadů,? přiblížila obsah soutěže Dana Vostřezová z Centra evropského projektování. Koláž měla ztvárňovat libovolné zvíře ze ZOO ve Dvoře Králové nad Labem za použití minimálně čtyř druhů odpadů a právě o tomto zvířeti měly děti také složit báseň o maximálně pěti slokách. ?Nejlépe si s těmito úkoly poradili školáci ze Základní a mateřské školy v Chlumci nad Cidlinou, která je absolutním vítězem soutěže. Téma jejich práce bylo ?Recyklovaná ZOO?. Výše uvedená škola získává titul ?Čistá škola? 2013 a soutěžní tým dvoudenní pobyt v zoologické zahradě,? prozradila Dana Vostřezová.
Těsně na druhém místě se se svým projektem ?Slon? umístila Základní a mateřská škola z Ohnišova a třetí jsou s ?Ptáčkem Loreta? soutěžící ze Základní školy K. J. Erbena a Mateřské školy Korálka v Miletíně. První pětici škol doplnily ještě Základní a mateřská škola Lično s koláží ?Žirafy Ivušky?, která se společně se Základní a Mateřskou školou Dolní Lánov dělí o čtvrté místo. Pětici uzavírá Základní škola Schulzovy sady ze Dvora Králové nad Labem s projektem ?Papoušek Ringo? .
?Soutěž Třídíme s Nikitou slaví už šesté narozeniny a stále je o ni rostoucí zájem. To mne samozřejmě jako člověka odpovědného za životní prostředí v kraji těší. Nápad spojit zájem dětí o recyklaci odpadů s atraktivním prostředím zoologické zahrady je skvělý a držím palce, aby měl úspěch i nadále,? uvedl Jan Tippner, radní Královéhradeckého kraje zodpovědný za životní prostředí a zemědělství.
Soutěžní práce posuzovala šestičlenná komise, která udílením bodů hodnotila splnění zadání, nápad, kreativitu a zpracování koláže i básně a také správné odpovědi v testu.





Za účast v soutěži ?Třídíme s Nikitou? je školám připsáno 200 bodů do celorepublikového školního projektu Recyklohraní., jehož partnerem je mimo jiné i EKO-KOM a.s.
?Recyklohraní, soutěž Třídíme s Nikitou i projekt s názvem Čistá obec, čisté město, čistý kraj jsou provázané aktivity, kterými chceme veřejnost, počínaje od dětí až po jejich rodiče a prarodiče, upozornit na důležitost třídění odpadů. Chceme jim ukázat, že i třídění může být zábava. Děkuji školám, které se do soutěže zapojily, a blahopřeji vítězům,? řekl Jiří Záliš, regionální manažer EKO-KOM, a.s. pro Královéhradecký kraj.
Recyklohraní je školní recyklační program pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, jehož cílem je prohloubit znalosti žáků v oblasti třídění a recyklace odpadů. Zvýšit informovanost obyvatel v této oblasti pak má komunikační kampaň projektu ?Čistá obec, čisté město, čistý kraj", jejímž realizátorem je společnost EKO-KOM,a.s. ve spolupráci s Královéhradeckým krajem, společností ASEKOL s.r.o., ELEKTROWIN a.s. a Centrem evropského projektování.
?Všechny projekty doručené do soutěže byly krásné a precizně zpracované. Bylo opravdu velmi těžké vybrat vítěze, ale bodové hodnocení rozhodlo. Ocenění by si však zasloužily všechny soutěžní týmy. Děkuji všem školákům, kteří se do soutěže zapojili a doufám, že se společně můžeme těšit na příští ročník,? uzavřela Dana Vostřezová z Centra evropského projektování, příspěvkové organizace Královéhradeckého kraje.

Více informací o soutěži a dalších projektech lze nalézt na:
www.cistykraj.cz
www.recyklohrani.cz
www.ekokom.cz

foto1 foto2 foto3