Pec pod Sněžkou je v soutěži Čistá obec absolutním vítězem

EURO PR


Hradec Králové, 17. dubna 2013 - Sedmý ročník soutěže Čistá obec 2012 zná své vítěze. Obce a města Královéhradeckého kraje soutěžila ve sběru tříděného odpadu a brala to velmi zodpovědně. Výsledky celoročního snažení jsou totiž velmi těsné a někdy i překvapující. Např. městu Pec pod Sněžkou se nejen podařilo obhájit umístění mezi nejlepšími z předchozího roku, ale ještě se navíc ve své kategorii posunulo ze třetího místa na vítěznou příčku a dokonce se stalo i absolutním vítězem roku 2012! Z vyhlášení výsledků soutěže v Hradci Králové si tak zástupci města mohli odvézt poukaz na finanční odměnu v celkové výši 130 tisíc korun.

Soutěž, kterou tradičně spolupořádají společnosti EKO-KOM a.s. a ASEKOL a.s. ve spolupráci s Královéhradeckým krajem a Centrem evropského projektování, byla vyhlášena od 1. ledna do 31. prosince 2012. Oproti předchozím ročníkům však došlo k malé úpravě pravidel, resp. rozdělení kategorií. Tentokrát se soutěžilo ve skupinách do 300 obyvatel, od 300 do 2000 obyvatel a ve skupině nad 2000 obyvatel.

?Ke změně soutěžních kategorií nás vedla snaha ke spravedlivějšímu rozdělení měst a obcí. Např. dřívější kategorie 500 ? 5000 obyvatel byla nepoměrná oproti současnému dělení. Přerozdělení kategorií nyní více odpovídá struktuře měst a obcí v Královéhradeckém kraji a je vyrovnanější v počtu měst a obcí v každé z kategorií,? vysvětluje Tomáš Pešek, regionální manažer EKO-KOM a.s.

Hlavními soutěžními kritérii byla výtěžnost sběru papíru, plastů, bílého i barevného skla a nápojových kartonů v přepočtu na jednoho obyvatele a efektivita tohoto sběru, hodnotila se také celková výtěžnost sběru nebezpečných odpadů a bioodpadů a zapojení obce do kolektivního systému pro zpětný odběr elektrozařízení. A zatímco celorepublikový průměr ve výtěžnosti odpadů je 48 kilogramů na osobu, některé obce v Královéhradeckém kraji mají více než 100 kilogramů na osobu za rok.

?Obce v Královéhradeckém kraji jsou ve třídění odpadů tradičně velmi dobré a sběr tříděného odpadu berou opravdu vážně. Zjišťují, že tím ochraňují nejen přírodní zdroje, ale také zlepšují podmínky pro život svých občanů a tedy i obyvatel Královéhradeckého kraje. A navíc to může být i ekonomicky výhodné, jak ukazují výsledky soutěže Čistá obec,? říká Jan Tippner, radní Královéhradeckého kraje zodpovědný za životní prostředí.

Zástupci umístěných obcí v jednotlivých kategoriích si ze slavnostního vyhlášení v Hradci Králové odváželi finanční odměny ve výši 40 tisíc, 70 tisíc nebo 100 tisíc korun pro vítěze.

Jedním z vítězů soutěže (konkrétně v kategorii do 300 obyvatel) je obec Třebešov. ?V soutěži jsme uspěli už v minulosti. Tím důvodem je hlavně to, že se naši občané zodpovědně snaží udržovat obec v čistotě a velmi dobře třídí. Možná je to i tím, že obyvatele nezatěžujeme poplatky, protože vědí, že je v případě dobrého třídění nebudeme zvyšovat. Případnou finanční odměnu bychom rádi vložili opět na třídění a jeho zkvalitňování,? říká starostka Lenka Cabalková.

?Naše město se snaží hospodárně nakládat s odpady a mimo jiné tím snižovat provozní náklady. Navíc jsme součástí Krkonošského národního parku a proto chceme chránit přírodu kolem nás a třídit a svážet odpady tak, abychom neznečišťovali přírodu,? říká Alan Tomášek, starosta města Pec pod Sněžkou. A kam zamíří finanční odměna pro vítěze? ?Určitě do zkvalitnění sběrného dvora a systému sběru a třídění odpadů,? - prozrazuje Tomášek.

Kromě těchto kategorií byla udělena i zvláštní ocenění ?Skokan roku?, ?Absolutní vítěz? a ?Speciální cena kolektivního systému ASEKOL?, který navíc oceňoval obce v kategoriích do 2000 obyvatel, do 5000 obyvatel a nad 5000 obyvatel. O ceny společnosti ASEKOL mohly v rámci soutěže Čistá obec 2012 samostatně soutěžit obce zapojeného do tohoto systému zpětného odboru elektrozařízení. Speciální cenu získává obec, která dosáhne nejvyšší výtěžnosti zpětného odběru elektrozařízení mimo televizorů a počítačových monitorů. V roce 2012 je touto obcí Sadová nedaleko krajského města Hradec Králové.

Absolutním vítězem soutěže Čistá obec 2012 se stala Pec pod Sněžkou, kde každý občan vytřídil v roce 2012 průměrně 162 kilogramů odpadů a odevzdal ke zneškodnění 4 kilogramy odpadů nebezpečných.

Skokanem roku je malá obec Chleny, ležící u města Kostelec nad Orlicí. V loňském ročníku soutěže se obec umístila na 407. místě, ovšem letos vyskočila až na pozici 42., což je posun o neuvěřitelných 365 příček nahoru.

Více informací nejen o soutěži, ale i dalších projektech, je možné najít na internetových stránkách www.cistykraj.cz.

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY ?ČISTÁ OBEC 2012?

Kategorie do 300 obyvatel
1. místo Obec Třebešov 100 000 Kč
2. místo Obec Hořenice 70 000 Kč
3. místo Obec Zdelov 40 000 Kč


Kategorie od 300 - 2 000 obyvatel
1. místo Město Pec pod Sněžkou 100 000 Kč
2. místo Obec Třebihošť 70 000 Kč
3. místo Obec Voděrady 40 000 Kč


Kategorie nad 2 000 obyvatel
1. místo Město Nové Město nad Metují 100 000 Kč
2. místo Město Solnice 70 000 Kč
3. místo Město Dvůr Králové nad Labem 40 000 Kč

Skokan roku Obec Chleny 30 000 Kč

Absolutní vítěz Město Pec pod Sněžkou 30 000 Kč


Ocenění systému ASEKOL:
Kategorie do 2000 obyvatel Obec Sadová 5 000 Kč,
Kategorie do 5 000 obyvatel Město Rokytnice v Orlických horách 10 000 Kč
Kategorie od 5 001 obyvatel Město Česká Skalice 15 000 Kč

Speciální cena kolektivního systému ASEKOL
Obec Sadová 10 000 Kč

foto1