Stará Paka rozšířila možnosti třídění odpadů

EURO P.R.


Klasické barevné kontejnery na tříděný odpad jsou už nedílnou součástí staropackých ulic a místních částí. Od léta k nim však vedení obce lidem nabídlo i druhou variantu třídění ? tzv. pytlový sběr. Během roku si lidé ve Staré Pace vyzvedli už na 1750 barevných pytlů na jednotlivé komodity.

Stará Paka na Jičínsku patří k obcím, kde berou třídění odpadů velmi vážně. Dnes je v obci na 15 místech 48 barevných kontejnerů na tříděný odpad. V červenci roku 2012 k tomu obec připojila i pytlový sběr, který má obyvatelům Staré Paky komfort třídění ještě zvýšit. Cílem tohoto rozhodnutí byla snaha zefektivnit odpadový systém v rámci obce, snížit množství svezeného směsného odpadu z domácností a také šetrnost k životnímu prostředí. ?Opomenout nemůžeme ani fakt, že pytlový sběr pro domácnost, kde se správně třídí, znamená více místa v popelnici,? říká místostarosta Staré Paky Josef Dlabola. ?Barevné pytle na jednotlivé vytříděné komodity jsou pro obyvatele obce zdarma. Pro jejich svoz je vyhrazeno několik míst, tzv. ohrádek, odkud jsou pytle s odpadem pravidelně odváženy,? dodává místostarosta. Sběrných míst je celkem šest. Jsou umístěny ve Staré Pace ?U Normy?, u skladu Obecního úřadu v ulici Jaromíra Brože, v Brdě u Kulturního domu, v Karlově u vrchní autobusové zastávky, v Roškopově naproti Kulturnímu domů a v Ústí u hasičárny.
Původním záměrem obce bylo rozdat občanům do domácností 180 balíčků s barevnými pytli. Na konci listopadu si jich však lidé v obci vyzvedli už 220. Jedna rulička obsahuje vždy pět žlutých pytlů na plast, dva oranžové pytle na kartonové obaly a jeden šedý pytel na kovový odpad z domácností ? např. plechovky, konzervy nebo víčka od jídel a nápojů.
?Stará Paka je pro nás ukázkovým příkladem, jak může třídění odpadů efektivně fungovat. Spolupráce s touto obcí je na velmi dobré úrovni. Jsme partnery v rámci projektu Čistá obec, čisté město, čistý kraj, jehož cílem je vytvoření funkčního a efektivního systému sběru tříděného odpadu. Bezplatné dovybavování obcí kontejnery a metodická a další pomoc ze strany EKO-KOMu je jednou z jeho součástí,? říká Tomáš Pešek, regionální manažer EKO-KOM a.s., která projekt zajišťuje ve spolupráci s Královéhradeckým krajem, Centrem evropského projektování a také společností ASEKOL s.r.o.
Stará Paka byla také, stejně jako 447 dalších obcích v Královéhradeckém kraji, zapojena do soutěže obcí v tříděný odpadů ?Čistá obec 2012?. Soutěž probíhala po celý kalendářní rok. Obec Stará Paka se po celou dobu držela v polovině výsledkové tabulky, poslední měsíce roku ale pořadím zamíchaly. Jak, to ukáže vyhlášení výsledků na jaře roku 2013.