Kraj rozdal městům a obcím nové kontejnery na tříděný odpad

M.C.O.M.


V rámci projektu na podporu separace odpadu Čistá obec, čisté město, čistý kraj, který Královéhradecký kraj realizuje se společností EKO-KOM, a.s., letos města a obce v našem kraji dostanou celkem 625 nových kontejnerů na tříděný odpad.
Podmínky projektu pro přidělení nových kontejnerů ukládají obcím k přikoupit z vlastních zdrojů navíc ještě třetinu nádob z celkového počtu, o který si obec zažádá na kraji. "Snažili jsme přihlédnout k loňskému průběhu kampaně a upřednostnit ty obce, které v minulém roce dostaly kontejnerů méně nebo o ně nežádaly vůbec," řekla Lenka Pytlíková z regionální rozvojové agentury kraje Centra evropského projektování, která projekt financuje. "Celkem jsme letos nakoupili nové nádoby na tříděný odpad za více než čtyři miliony korun," dodala Pytlíková.
Loni se v této kampani rozmístilo necelých čtyři sta kontejnerů na papír, sklo a plast. Letos se některá města začínají vracet k dotřídění skla na bílé a barevné, které se dosud sbíralo většinou pouze jako barevné. "Máme v našem městě dobré zkušenosti s tříděním odpadu a sběrem tříděných složek. Proto jsme se rozhodli podmínky pro třídění odpadů našim občanům ještě zlepšit rozšířením stanovišť o možnost třídění skla na bílé a barevné," řekl starosta Týniště nad Orlicí Josef Daniel. Město patří k těm, která si v rámci letošní kampani na podporu třídění odpadu zažádala o větší počet nových kontejnerů. "Město má zájem o rozšíření co největšího počtu nádob na sběr tříděného odpadu," dodal Daniel.
Nejvíce nových nádob však dostane Hostinné, které začalo třídit odpad prostřednictvím sběrných nádob teprve letos. "Jsme ve fázi, kdy musíme zajistit základní vybavení sběrné sítě pro třídění odpadu, proto jsme rádi, že nám projekt vyšel vstříc," řekl starosta města Pavel Krčmář. Hostinné letos od kraje získá celkem třicet čtyři nových nádob, z toho osmnáct na tříděný papír. "Máme co dohánět, proto jsme z vlastního rozpočtu pořídili ještě dalších 23 kontejnerů, což je o 11 více, než jak stanovují podmínky projektu," informoval Josef Machek z odboru životního prostředí městského úřadu Hostinné.