V Českém Meziříčí přibývá více kontejnerů na sběr odpadu, lidé lépe třídí

EURO P.R.


Lidé v Českém Meziříčí mají k dispozici osm nových kontejnerů na sběr odpadu. Díky tomu také mohou lépe a efektivněji třídit. Obec zavedla především oddělený sběr barevného a bílého skla a posílila i sběr papíru a plastů. Na vylepšení systému odpadového hospodářství obec spolupracovala se společností EKO-KOM, a.s., která v České republice zaštiťuje systém zpětného odběru a využití odpadových obalů.
?Českému Meziříčí jsme zapůjčili tři nádoby na sběr bílého skla, dvě nádoby na sběr papíru a tři nádoby na sběr plastů. Obec díky tomu bude moci vylepšit a zefektivnit třídění odpadů. Velký význam má zavedení odděleného sběru barevného a čirého skla, jehož rozšíření patří k prioritám krajského projektu na třídění a recyklaci odpadu,? řekl Tomáš Pešek, regionální manažer společnosti EKO-KOM, a.s.
Českému Meziříčí se po analýze dosavadního stavu odpadového hospodářství, provedené na jaře letošního roku, podařilo zahustit sběrnou síť a doplnit stávající zhruba desítku stanovišť o další nádoby na tříděný sběr. Obec tím dále vylepšila služby pro své obyvatele, pro které je nyní třídění odpadu pohodlnější.
?V současné době máme v obci včetně části Skršice 46 kontejnerů na sběr tříděného odpadu. Ihned po rozšíření jejich počtu a zavedení odděleného sběru skla se situace projevila - lidé třídí odpad lépe, jsou v tomto směru aktivnější, kontejnery již nejsou tolik přetěžovány. Obci tak rozšíření sběrné sítě jednoznačně pomohlo zefektivnit systém odpadového hospodářství a již v prvním roce představují uvedená opatření díky třídění finanční přínos v této oblasti,? řekl Vítězslav Němeček, který má na starosti technické služby v obci.
Sklo se vhazuje do zeleného nebo bílého kontejneru ? barevné do zeleného, čiré do bílého. Je důležité, aby se lidé naučili třídit sklo správně. Do zeleného kontejneru patří lahve od vína, alkoholických i nealkoholických nápojů. Vhodit do zeleného kontejneru můžete také tabulové sklo z oken a ze dveří.
Do bílého kontejneru dávejte pouze sklo čiré ? například sklenice od kečupů, marmelád nebo rozbité skleničky. Z barevného skla se čiré sklo nikdy nevyrobí. Pokud tedy někdo hodí do bílého kontejneru barevné sklo, znehodnotí snahu a třídění ostatních lidí.
Rozhodně si dávejte pozor, abyste do kontejnerů na sklo neházeli keramiku a porcelán. Nepatří sem ani autoskla, zrcadla nebo skla drátovaná, zlacená či pokovená. Vytříděné sklo nerozbíjejte, z kontejnerů míří na dotřiďovací linky. Zálohované sklo vracejte zpátky do obchodu.

V Královéhradeckém kraji se loni vytřídilo 10,7 kilogramu skla na jednoho obyvatele, což region řadí v rámci České republiky na druhé místo, hned za Plzeňský kraj. Pro sběr papíru jsou určené modré kontejnery a pro sběr plastů kontejnery žluté.
Informace k projektu společnosti EKO-KOM, a.s. který je realizován ve spolupráci s Královéhradeckým krajem, je možné najít na internetových stránkách www.cistykraj.cz. Se správným tříděním odpadu může pomoci web www.jaktridit.cz.

Kontakt:
Tomáš Pešek, regionální manažer EKO-KOM, a.s.
Tel.: 721 562 554, E-mail: pesek@ekokom.cz