V Kostelci nad Orlicí vylepšují sběr odpadů

EURO P.R.


Zavedení odděleného sběru barevného a čirého skla a nákup kontejnerů na tříděný odpad s horním výsypem patří mezi novinky, které od letošního roku zlepšují systém sběru odpadů v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku. Město díky těmto opatřením ušetří a zároveň systém třídění, který pomáhá se zlepšováním životního prostředí, zdokonalí.
Systém sběru tříděného odpadu nebyl v Kostelci nad Orlicí dobře nastavený. Problematická byla zejména hustota sběrných míst, lidé méně třídili a náklady na sběr odpadu byly vysoké. Mohla za to zejména nedokonalá sběrná síť a také systém sběru, kdy město sbíralo všechen tříděný odpad do kontejnerů se spodním výsypem.
?Město se rozhodlo systém sběru odpadů optimalizovat. Potřebovali jsme snížit náklady na tříděný sběr a zefektivnit sběr a svoz tříděných odpadů na úroveň krajského průměru. Součástí projektu bylo také zavedení kontejnerů s horním výsypem a zavedení sběru čirého skla do samostatných nádob,? řekla Marcela Černohorská z odboru rozvoje a investic města kosteleckého městského úřadu.
V Kostelci nad Orlicí upravili přeznačením a nástřikem bílou barvou nádoby, které dosud sloužily pro sběr papíru a plastů, na nádoby pro oddělený sběr skla. ?Pro sběr plastů a papíru pak město získalo od naší společnosti moderní kontejnery s horním výsypem o objemu 1100 litrů. Celkem se ve městě objevilo 12 nových nádob na papír a 43 nádob na plasty,? řekl Tomáš Pešek, regionální manažer firmy EKO-KOM, a.s., která v České republice zaštiťuje systém zpětného odběru a využití odpadových obalů.
Ve městě se jinak i nadále třídí odpady podle stávajících zvyklostí. Do žlutých kontejnerů se ukládají všechny druhy plastového odpadu kromě znečištěných plastů, linolea, PVC a ostatních neplastových materiálů. Do modrých kontejnerů je možné dávat všechny druhy papíru, lepenky, noviny a časopisy.
Nepatří tam mastné nebo jinak znečištěné papíry.
Více informací k projektu společnosti EKO-KOM, a.s. který je realizován ve spolupráci s Královéhradeckým krajem, je možné najít na internetových stránkách www.cistykraj.cz. Se správným tříděním odpadu může pomoci lidem web www.jaktridit.cz.