Na krajských dožínkách se učily správně třídit odpad tisíce dětí

EURO P.R.


Jak správně naložit s vyhozeným papírem, plasty či sklem? Co se s vytříděným odpadem děje a jak pomáhá třídění zlepšovat naše životní prostředí? Na tyto a mnoho dalších otázek dostali odpověď dětští návštěvníci letošních krajských dožínek, kteří se přišli podívat na Barevný den plný her. Mnoho atrakcí a her jim zde po dva víkendové dny nabídlo mnoho zábavy právě společně s informacemi o správném třídění odpadu. Organizátorem Barevného dne, který tradičně každý rok královéhradecké dožínky doprovází, je společnost EKO-KOM, a.s. ve spolupráci s firmami ASEKOL s.r.o. a ELEKTROWIN a.s.

?Barevný den se i na letošních dožínkách těšil velkému zájmu malých návštěvníků a jejich rodičů. Jeho posláním je, aby jeho atrakce děti nejen pobavily, ale také hravým způsobem poučily o správném nakládání s odpady. Je skvělé, že se daří informace o třídění odpadů úspěšně předávat čím dále tím většímu počtu lidí. V Královéhradeckém kraji třídí odpad tři ze čtyř jeho obyvatel, za což jim patří naše poděkování,? řekl Tomáš Pešek, regionální manažer firmy EKO-KOM, a.s., která v České republice zaštiťuje systém zpětného odběru a využití odpadových obalů.

Jednou z nejlákavějších atrakcí Barevného dne byl například nafukovací hrad ve tvaru varné konvice. ?Na dožínky chodím pravidelně a letos jsme byli poprvé i s naší malou dcerkou. Hlavně na nafukovacím hradu se jí moc líbilo. Doma odpad třídíme již dlouho,? řekla Jana Holatová z Hradce Králové. Děti zaujalo také maxipexeso a odpadové domino. Své síly mohly změřit při závodech ve skákání v pytli a trpělivost vyzkoušet při hře ?Člověče, šup do sběrného dvora?. Názornou ukázkou toho, co vše lze z běžného odpadu vytřídit a dále využít byl prosklený kontejner, prostřednictvím kterého návštěvníci barevného dne mohli nahlédnout do vnitřku popelnice plné odpadu.

Barevné dny s obdobným programem se již letos uskutečnily v řadě měst Královéhradeckého kraje. ?Tato akce mimo jiné také pomáhá lidem ukázat, jak se pohodlně a ekologicky zbavit vysloužilého elektrozařízení. Naše společnost od svého založení v roce 2005 již zrecyklovala více než 120 000 tun vyřazených elektrospotřebičů,? uvedl Roman Tvrzník, generální ředitel kolektivního systému ELEKTROWIN.

?Barevné dny se snaží přiblížit veřejnosti zábavnou formou problematiku třídění odpadů, což se jim úspěšně daří. Jsem rád, že na krajských dožínkách mohou návštěvníci každoročně vidět nejen to nejlepší z produkce našich zemědělců a potravinářů, ale získat i takovéto informace, při jejichž dodržování se může každý obyvatel kraje podílet na zlepšování životního prostředí našeho regionu,? řekl krajský radní Jan Tippner, který má na starosti oblast životního prostředí a zemědělství.


Více informací k projektu společnosti EKO-KOM, a.s. který je realizován ve spolupráci s Královéhradeckým krajem, je možné najít na internetových stránkách www.cistykraj.cz. Se správným tříděním odpadu může pomoci lidem web www.jaktridit.cz.

foto1 foto2 foto3 foto4