V Hradci Králové chtějí roztřídit co nejvíce skla

EURO P.R.


V Hradci Králové začali s novoročními předsevzetími už v prosinci. Rozhodli se zavést plošný sběr barevného a čirého skla. Tuto novinku připravily v závěru letošního roku Hradecké služby a.s. ve spolupráci s autorizovanou obalovou společností EKO-KOM a.s., která podporuje třídění a recyklaci odpadů.
?Společnost EKO-KOM nabídla městu bezplatné zapůjčení 50 kusů nádob na oddělený sběr skla. Díky tomu probíhá v tuto chvíli oddělený sběr skla na 146 stanovištích po celém městě. Pro upřesnění ? na 68 stanovištích je jeden kontejner s přepážkou, tedy část kontejneru je na čiré a část na barevné sklo. Na 78 stanovištích jsou kontejnery dva ? zelený na barevné sklo a bílý na čiré sklo. Pouze na 36 místech je kontejner pouze jeden. To znamená, že se tu čiré sklo samostatně sbírat nebude?, informoval Radek Sokol, ředitel Hradeckých služeb.
Je důležité, aby se lidé naučili třídit sklo správně. Do zeleného kontejneru patří lahve od vína, alkoholických i nealkoholických nápojů. Vhodit do zeleného kontejneru můžete také tabulové sklo z oken a ze dveří.
Do bílého kontejneru dávejte pouze sklo čiré ? například sklenice od kečupů, marmelád nebo rozbité skleničky. Z barevného skla se čiré sklo nikdy nevyrobí. Pokud tedy někdo hodí do bílého kontejneru barevné sklo, znehodnotí snahu a třídění ostatních lidí.
Rozhodně si dávejte pozor, abyste do kontejnerů na sklo neházeli keramiku a porcelán. Nepatří sem ani autoskla, zrcadla nebo skla drátovaná, zlacená či pokovená. Vytříděné sklo nerozbíjejte, z kontejnerů míří na dotřiďovací linky. Zálohované sklo vracejte zpátky do obchodu.
Údaje o tom, kde najdete jednotlivé kontejnery, můžete zjistit na stránkách Hradeckých služeb www.hradeckesluzby.cz. ?Projekt plošného sběru barevného a čirého je pro město velice prospěšný. Budeme rádi, když se obyvatelé Hradce Králové aktivně zapojí do třídění?, dodal Tomáš Pešek, regionální manažer společnosti EKO-KOM, a.s.. Na podporu celé akce jsou připravovány samolepky, které upozorní na nutnost odděleného sběru čirého a barevného skla.
Další informace o třídění odpadu hledejte na www.jaktridit.cz.