Světový rekord se blíží ? v Hradci Králové vystavují erby z odpadů

EURO P.R.


Školy v Královéhradeckém kraji se zapojily do celorepublikové soutěže o SVĚTOVÝ REKORD. Soutěž realizuje společnost EKO-KOM, a.s. a organizačně zabezpečuje agentura Dobrý den Pelhřimov s.r.o. Děti z mateřských, základních i středních škol vyráběly z tříděných odpadových materiálů znaky svého města či obce. V průběhu roku 2010 tak vznikla největší GALERIE ZNAKŮ MĚST A OBCÍ nejen v Královéhradeckém kraji, ale také v celé České republice. Podle organizátorů je nový světový rekord na spadnutí.
?Světový rekord má za úkol upozornit na nutnost třídění odpadu. Doufáme, že si díky tomuto projektu lidé uvědomí, že z tříděného odpadu se dají vyrábět užitečné věci a kvalita třídění má rozhodující vliv na možnost dalšího zpracování odpadu. Zároveň vítáme možnost prezentovat společnost EKO-KOM? vyjádřil se Tomáš Pešek, regionální manažer společnosti EKO KOM, a.s.
"Jsem rád, že mezi dětmi je velký zájem o tuto soutěž, díky které mohou i oni hravou a kreativní formou upozornit na problematiku třídění odpadů", doplnil RSDr., Ing. Otakar Ruml - předseda Výboru pro životní prostředí a zemědělství Královéhradeckého kraje.
Děti lepily a tvarovaly znaky z PET lahví nebo jejich víček, z plastových tašek, sáčků a fólií, z papíru, skla a dalších odpadových materiálů. Nejčastěji vytvářely znaky jako mozaiku nebo plastiku.
V prosinci proběhnou ve všech krajích ČR krajské výstavy. V pondělí 13. prosince 2010 začala krajská výstava erbů také na Staré Radnici v Hradci Králové. Až do 10. ledna 2011 si tu můžete prohlédnout 30 vybraných znaků měst a obcí Královéhradeckého kraje. Výstava erbů je realizována v rámci krajského projektu ?Čistá obec, čisté město, čistý kraj?.Většina z nich poputuje 11. ledna do Brna na veletrhy GO a Regiontour, které na brněnském výstavišti probíhají ve dnech 13. - 16. ledna 2011.
?Pro děti jsme v průběhu vernisáže královéhradecké výstavy, která se uskutečnila 14. prosince, připravili doprovodný program. Mohly nám nakreslit erb, který se jim nejvíce líbí, nebo vyzkoušet svoje znalosti při kvízu. Téma je jasné ? třídění odpadů. Děti, které zadané úkoly zvládly, dostaly drobné dárečky - například pexeso, omalovánky a další. Výstava erbů měst a obcí z Královéhradeckého kraje bude na Staré Radnici otevřena v pracovní dny od 8:00 do 16:00 hodin. Akce potrvá do 10. ledna 2011,? upřesnila informace Ing. Dana Vostřezová z Centra evropského projektování Hradec Králové, která se podílí na organizaci celé akce.
Každá škola, která se do soutěže přihlásila, získá certifikát o účasti na rekordu, vybrané soutěžní kolektivy dostanou Českou knihu rekordů a placku s emblémem pokusu o světový rekord. Tři nejlepší realizační týmy erbů z Královéhradeckého kraje čekají další odměny. V Brně mohou nejúspěšnější soutěžící získat například počítač nebo fotoaparát. Kromě toho je to pro školy skvělá příležitost prezentovat se v rámci své obce, kraje i republiky.
Znaky měst a obcí vyrobené z odpadových materiálů rozhodně nepřehlédnete ? jejich rozměr je přibližně 100 x 100 cm. Každý vyrobený znak bude zároveň započítán do pokusu o vytvoření světového rekordu.
Přijďte se podívat na galerii znaků měst a obcí Královéhradeckého kraje. Výstava běží od 13. prosince 2010 až do 10. ledna.
Informace o celé akci hledejte na www.znakymestaobci.cz. Informace o třídění odpadu najdete na www.cistykraj.cz a www.jaktridit.cz.

foto1 foto2 foto3