Vytřiďte pět PET lahví a máte tričko

EURO P.R.


Průměrná česká domácnost vytřídí za rok přibližně 20 kilogramů plastů. Vytříděné plasty obvykle odnáší do žlutého kontejneru, který je od domu vzdálen průměrných 113 metrů. Z kontejneru jsou plasty odváženy na dotřiďovací linku, kde se ručně třídí na jednotlivé druhy a zbavují nečistot. Vytříděné plasty jsou lisovány do balíků nebo drceny do přepravních vaků a odváženy k další recyklaci.

Dotříděný plastový odpad se poté upravuje drcením a mletím, fólie se perou a spékají do granulí. Z granulí se připraví směs, která se roztaví, vtlačuje se do kovových forem různých tvarů a velikostí. Výrobky z recyklovaných směsných plastů jsou mimořádně odolné proti povětrnostním vlivům - nevadí jim déšť, sníh ani vítr. Mají dobré mechanické vlastnosti ? nenasáknou vodou a jsou odolné proti poškození.

Tyto výrobky mají uplatnění nejen v průmyslu, zemědělství, ale i v životě běžných lidí. Na zahradě můžete využít například lavičky a další zahradní nábytek. Ze směsi plastů se také vyrábí zatravňovací dlažba, záhonové chodníky či nášlapy, obrubníky, ale také plotové latě, sloupky, odvodňovací žlaby desky nebo prkna. Doma oceníte květináče nebo odpadkové koše. Pokud bydlíte poblíž silnice či železnice, pomohou vám protihlukové stěny z recyklovaného plastu.

?Recyklací plastových odpadů se vrací do surovinového oběhu materiály, které jsou z neobnovitelných přírodních zdrojů, a které by jinak končily na skládkách. Dotřiďovací linky v ČR denně dotřídí téměř 250 tun plastů, které lidé vytřídili do barevných kontejnerů. To je množství, které postačuje například k výrobě sedmi kilometrů plotu z recyklovaného materiálu,? uvedl Tomáš Pešek, regionální manažer společnosti EKO-KOM, zabývající se tříděním a recyklací odpadu.
Plastové lahve neboli PET lahve se zpracovávají samostatně. Na třídící lince se oddělují barevné od čirých, dalším krokem je drcení, mytí, sušení a tepelná granulace. Takto připravené granule dokážou plně nahradit primární suroviny. Recyklát z PET lahví se používá například k výrobě triček a výplní bund nebo spacáků. Na jedno tričko je potřeba pět dvoulitrových PET lahví, na výrobu spacího pytle 35 dvoulitrových lahví a na 1m2 koberce dokonce 60.
?Výrobky z recyklovaných materiálů nás obklopují téměř všude, staly se každodenní součástí našeho života. Díky takovým výrobkům se lidé mohou přesvědčit, že třídit odpad má smysl,? řekl Jan Tippner, radní Královéhradeckého kraje zodpovědný za oblast životního prostředí a zemědělství.

Třiďte odpad a dejte mu šanci k dalšímu využití. 113 metrů ke kontejnerům na tříděný odpad zvládnete ujít za 2 minuty, a výsledky za to stojí.