Královéhradecký kraj zná své "čisté obce", Jaroměř třetí v republice první v kraji

M.C.O.M.


Soutěž o "Čistou obec" vyhlásil Krajský úřad Královéhradeckého kraje ve spolupráci se společností EKO-KOM, a.s. v rámci naplňování cílů plánu odpadového hospodářství kraje a ve snaze motivovat obce ke zvýšení účinnosti odděleného sběru využitelných a nebezpečných odpadů. Soutěž je součástí krajského projektu na podporu třídění a recyklace odpadů "Čistá obec, čisté město, čistý kraj".

Města a obce Královéhradeckého kraje, které jsou zapojeny do systému EKO-KOM byly rozděleny do dvou kategorií do pětitisíc obyvatel a nad pěttisíc obyvatel. Soutěž byla vyhlášena na období roku 2006. "Kritérii hodnocení byly celková výtěžnost sběru papíru, plastů, skla, nápojového kartonu, nebezpečných odpadů a elektroodpadu v přepočtu na jednoho obyvatele města či obce," řekl vedoucí oddělení technické ochrany životního prostředí ing. Petr Uhlíř. Konečné pořadí bylo stanoveno součtem dílčích pořadí města/obce v jednotlivých komoditách.

Do soutěže o "Čistou obec" se v roce 2006 zapojilo 320 obcí a měst Královéhradeckého kraje z celkového počtu čtyřistačtyřicetiosmi obcí. "Jsem rád, že většina obcí v kraji se aktivně a odpovědně věnuje třídění odpadů, realizuje osvětové a vzdělávací akce pro své občany čímž jim umožňuje chránit přírodu pro další generace," řekl hejtman Královéhradeckého kraje ing. Pavel Bradík.

Vítězství v kategorii nad 5 000 tisíc obyvatel získalo město Jaroměř. "Těší mě, že naše město získává další ocenění za svou činnost v oblasti třídění odpadů. V loňském roce jsme se umístili na třetím místě v republikové soutěži společnosti EKO-KOM o "Křišťálovou popelnici". Získání titulu "Čistá obec" za rok 2006 v soutěži měst Královéhradeckého kraje je pro naše město další motivací pro zlepšování odpadového hospodářství města," uvedl starosta města Jaroměř ing. Jiří Klepsa.

Vítězství v kategorii do 5 000 obyvatel získal městys Nový Hrádek. "Pro občany městysu i mě samotného je získání titulu "Čistá obec" velkou odměnou za naši společnou práci. Od roku 2003, kdy jsme se zapojili do systému EKO-KOM se nám stále daří ročně zvyšovat výtěžnost na obyvatele zhruba o 100 %. Prostředky, které získáváme z tohoto systému opět investujeme do nákupu kontejnerů a informování občanů o problematice třídění odpadů,"nám sdělil starosta městysu Nový Hrádek Vladimír Říha.


Pořadí na prvních třech místech a odměny v kategorii do pětitisíc obyvatel je následující:
1. místo Nový Hrádek, starosta Vladimír Říha
80 000 Kč, 9 kontejnerů na tříděný sběr
2. místo Voděrady, starosta Josef Šmída
40 000 Kč, 6 kontejnerů na tříděný sběr
3. místo Česká Čermná, starostka Eva Smažíková
20 000 Kč, 3 kontejnery na tříděný sběr

Pořadí na prvních třech místech a odměny v kategorii nad pěttisíc obyvatel je následující:
1. místo Jaroměř, starosta ing. Jiří Klepsa
80 000 Kč, 9 kontejnerů na tříděný sběr
2. místo Úpice, starostka ing. Iljana Beránková
40 000 Kč, 6 kontejnerů na tříděný sběr
3. místo Dvůr Králové nad Labem, starosta Daniel Lukeš
20 000 Kč, 3 kontejnery na tříděný sběr