Separační tašky za odměnu? I tak se dá motivovat k třídění odpadů

Euro PR

Třídit odpady v domácnostech je dnes už normální a moderní. Přesto ne všechny rodiny mu věnují patřičnou pozornost. Jedním ze způsobů jak je ještě více motivovat je i projekt autorizované obalové společnosti EKO-KOM, a.s., měst a obcí. Do domácností společně posílají sady tzv. separačních tašek. Do projektu se zapojily i obce v Královéhradeckém kraji, kde bylo v první vlně rozděleno více než dva tisíce sad separačních tašek.

Jedná se o praktické třídílné sady tašek z recyklovaného materiálu, které jsou lehké a praktické. Jsou omyvatelné a opakovatelně využitelné. Stačí je vedle sebe postavit, podle barevného odlišení do nich vytřídit papír, plasty nebo sklo a pak pohodlně odnést k barevným kontejnerům. „Tašky o objemu 20 nebo 40 litrů barevně odpovídají sbíraným komoditám, jsou tedy žluté, modré a zelené na plast, papír a sklo. Vyhovují svou velikostí i skladností, výrobce jejich nosnost garantuje na 10 kilogramů. O náklady na jejich pořízení se EKO-KOM dělí s jednotlivými obcemi, do domácností je ve většině případů radnice nebo jejich svozové firmy distribuují zcela zdarma,“ popsal projekt Ing. Jiří Záliš, regionální manažer EKO-KOM, a.s.
V Královéhradeckém kraji se do projektu zapojila jak velká města, tak i malé vesničky. Hned tisíc kusů využili v jedenáctitisícovém Rychnově nad Kněžnou, se sedmi sty sadami se zapojilo město Hostinné. Sady separačních tašek pro své občany pořídili také například v Mostku, v Batňovicích nebo v Heřmánkovicích na Náchodsku. Tam dokonce sady separačních tašek použijí jako motivační odměnu. Pořídili jich rovnou 150 kusů. „Zapojili jsme se, protože jsme chtěli podpořit třídění odpadů. Na začátku příštího roku budeme soupravy lidem rozdávat jako odměnu, že řádně platí poplatky za svoz odpadů,“ vysvětlila starostka obce Jana Králová. V obci s necelými 500 obyvateli a přidruženou osadou Janovičky mají v současné době už sedm sběrných míst s kontejnery na tříděný odpad, ale připravují i další systém. „V rámci svazku obcí Broumovsko připravujeme zkušební projekt systému sběru tříděného odpadu. Velmi jednoduše řečeno - lidé by třídili do pytlů nebo vlastních nádob a svozová firma by nám odpad svážela přímo od domů,“ dodává starostka Heřmánkovic.

Více informací o projektech EKO-KOM naleznete na www.cistykraj.cz a www.jaktridit.cz.