Čistá obec, čisté město, barevný kraj V Královéhradeckém kraji ve velkém přibývají kontejnery na tříděný odpad

Euro PR


Podle statistik každý z obyvatel v České republice musí ujít jen necelých sto metrů, aby mohl odložit tříděný odpad na správné místo. Právě taková je totiž průměrná donášková vzdálenost ke sběrnému hnízdu. Jejich počty, stejně jako samotných sběrných nádob, totiž rok od roku stoupají. Jen v Královéhradeckém kraji už je rozmístěno téměř 16 tisíc kontejnerů a další přibývají.

Obce a města si tzv. zahušťování sběrné sítě mohou dovolit i díky projektu sběrných nádob. Ten už více než deset let společnými silami realizuje autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, a.s. spolu se svými partnery. Pokud obce projeví zájem, mohou díky projektu získat sběrné nádoby na plast, papír a sklo do bezplatného pronájmu.
„V tuto chvíli je v Královéhradeckém kraji k dispozici přesně 15 712 kontejnerů na tříděný odpad. V rámci projektu sběrných nádob jen letos přibylo 239 dalších. Někde je použili na vybudování dalších sběrných hnízd, jinde vyměnili staré a nevyhovující kontejnery za nové,“ vypočítává Ing. Jiří Záliš, regionální manažer EKO-KOM, a.s. „Pokud zůstaneme u čísel, pak se o jedno sběrné místo průměrně „dělí“ 114 obyvatel a to je v rámci České republiky skvělé číslo,“ dodává Záliš.
Nové kontejnery z tohoto projektu byly rozmístěny po celém Královéhradeckém kraji. Jejich počet odpovídá nejen velikosti obce, ale také zájmu obyvatel o třídění odpadů. Největší zájem byl letos v okrese Trutnov, kam EKO-KOM bezplatně zapůjčil hned devadesát barevných kontejnerů. Nejvíce jich putovalo do Mladých Buků, Horní Olešnice nebo třeba Bernartic. „Už tu máme asi dvanáct sběrných míst, teď jsme pořídili dvanáct nových kontejnerů. Něco jsme použili na výměnu starých nádob, něco na rozšíření sběrných míst. Hlavně v našich čtyřech přidružených osadách,“ prozrazuje starosta Bernartic Václav Schreier.
V okresech Hradec Králové a Náchod si obce zapůjčily 62, resp. 66 nových kontejnerů. Třeba Stárkov na Náchodsku se do projektu zapojil už podruhé, tentokrát využil čtyřiadvacet nádob. „Obměňovali jsme hlavně kontejnery na plast. Zájem o třídění odpadů u nás je, systém je funkční,“ komentoval situaci ve Stárkově a jeho místních částech starosta Rudolf Pecina. Hned třicet sběrných nádob mají nově v Červeném Kostelci, tam se snaží hlavně o rovnoměrné rozmístění sběrných míst nejen v centru, ale i v okrajových částech města.
V okrese Hradec Králové si pak nejvíce kontejnerů vyžádali v Chlumci nad Cidlinou. Kvůli rozšíření sběrných míst na počet dvacet i kvůli výměně nádob, které jsou na hranici životnosti, mají teď nových dvacet kontejnerů.
„Tento projekt pomáhá obcím bez vynaložení finančních prostředků zvýšit kapacitu sběrných míst a provést jejich obnovu. Motivaci občanů třídit odpad můžeme zvýšit například tím, že jim zřídíme nová sběrná místa, která jim budou blíž a že zvýšíme kapacitu stávajících míst tak, aby občan nenacházel plné sběrné nádoby při své snaze uložit odpad do správného kontejneru,“ vysvětluje tajemník Městského úřadu v Chlumci nad Cidlinou Pavel Školník.
Pozadu ale v rámci Královéhradeckého kraje nezůstávají ani okresy Jičín nebo Rychnov nad Kněžnou, i když tam v této fázi projektu o kontejnery požádala jen jedna obec. Na Jičínsku se zapojily hlavně obce poblíž Českého ráje – třeba Železnice, Dřevěnice nebo třeba Mladějov.

Více informací o projektech EKO-KOM naleznete na www.cistykraj.cz a www.jaktridit.cz.