Vítězové soutěže Třídíme s Nikitou prožili dobrodružství nejen se šimpanzy a lemury

EURO P.R.


Vítězové soutěže Třídíme s Nikitou prožili dobrodružství nejen se šimpanzy a lemury

Dvůr Králové nad Labem, 11. července 2014 ? Žáci ze Základní školy Schulzovy sady ve Dvoře Králové prožili dva dny uprostřed Afriky. Alespoň tak by se dal nazvat bohatý program, který dětem umožnila Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem. Návštěva zahrady byla cenou pro vítěze v soutěži ?Třídíme s Nikitou?, která byla v zoo vyhlášena v druhé polovině června.

Tato soutěž nejen že rozvíjí kreativitu a tvůrčí činnosti dětí, ale také se snaží v nich probudit zájem o třídění a recyklaci odpadů. Patronem soutěže je papoušek ara ararauna z Královédvorské zoologické zahrady jménem Nikita. S ní a s celou řadou dalších zvířat se mohly potkat týmy, které v soutěži obsadily první tři místa. A vítězové měli ještě něco navíc, přenocovali uprostřed zoologické zahrady.
?Všechny děti měly možnost prohlédnout si zoologickou zahradu a prostřednictvím mimořádné jízdy Safari Expresu také Africké safari. A protože při vyhlášení výsledků soutěže bylo hezké a relativně teplé počasí, mohly děti pozorovat, jak našemu gorilímu samci Tadaovi a šimpanzům chutná ovocná zmrzlina,? přiblížila program mluvčí Královédvorské zoologické zahrady Jana Myslivečková.
Další program už patřil pouze vítěznému týmu. Děti měly možnost navštívit Darwinovu stanici, která je návštěvníkům běžně nepřístupná. ?Je to taková zkouška odvahy. Návštěvníci se tu seznamují s exotickými hady či s více než metrovým leguánem. Pro děti to byl opravdu velký zážitek. Zjistily, že had není slizký, ale příjemný na dotek. A některé děti, které se hadů bály, dokonce našly odvahu vzít si hada kolem krku,? dodala Myslivečková. Pro jiné byla zážitkem návštěva expozice lemurů, které děti mohly nakrmit. Tyto aktivity, připravené pro vítěze soutěže, vychází ze zážitkových programů, které zoologická zahrada běžně pořádá. ?Pro děti byl snad největší zážitek krmení lemurů. Se zájmem také ale sledovaly třeba ranní koupel slonů a užívaly si i krmení nosorožců, které si mohly i pohladit. Překvapením pro nás bylo, že si nosorožci nejraději pochutnávají na obyčejném chlebu. Děti ale také pomáhaly. Dívky připravovaly zdravé krmivo pro zvířátka a kluci pomáhali v amfiteátru rozhrnovat písek a zametat,? doplnila vedoucí vítězného týmu, učitelka Pavlína Fléglová. Celý pobyt byl pro školáky nezapomenutelným zážitkem.
Aby vítězný tým mohl strávit dva dny v zoologické zahradě, musel v soutěži porazit velkou konkurenci. Do letošního 7. ročníku soutěže ?Třídíme s Nikitou? se zapojilo na 170 žáků základních škol, kteří přihlásili celkem třináct projektů. Vyrobit měli nápaditý odpadkový koš, který bude splňovat všechny požadavky pro třídění a sběr odpadů ve škole, a také
o něm napsat báseň. Žáci z vítězné Základní školy Schulzovy sady ve Dvoře Králové vyrobili košů hned několik a použili na ně přírodní materiály.
Soutěž proběhla v rámci projektu Čistá obec, čisté město, čistý kraj, který dlouhodobě podporují Královéhradecký kraj a společnosti EKO-KOM, a.s., ASEKOL s.r.o. a ELEKTROWIN a.s. ?Soutěž Třídíme s Nikitou je populární mezi školami i partnery projektu. Ještě jednou děkujeme všem zúčastněným a doufáme, že bude možné v soutěži pokračovat i v příštím roce,? uvedla Dana Vostřezová z Centra investic, rozvoje a inovací. Informace pro zájemce o účast v soutěži ?Třídíme s Nikitou? budou pro rok 2015 uveřejněny na webových stránkách www.cistykraj.cz v záložce Školy. Soutěže se zcela určitě znovu zúčastní i letos vítězná Základní škola Schulzovy sady ze Dvora Králové. ?Doufáme, že znovu vyhrajeme,? uzavřela vedoucí týmu Pavlína Fléglová.

foto1